Suanpan, “ploča za računanje”, drevno je kinesko pomagalo pri računanju. Koristili su ga trgovci, ljekarnici i činovnici. Prvi put ga spominje Hsu Yue u svojoj knjizi iz 190. godine, a oblik u kojem ga danas poznajemo u uporabi je od 1200. godine.

ab98-2-400U pravokutnom drvenom okviru obično je razapeto trinaest žica s nanizanim kuglicama. Svaka žica predstavlja jednu znamenku; s desna na lijevo su jedinice, desetice, stotice, itd. Za potrebe decimalnog računa žicama sasvim desno dodjeljuju se vrijednosti desetinki, stotinki… Također je moguće povećavati željeni broj znamenki dodavanjem drugog suanpana s lijeve strane.

Suanpan je vodoravno podijeljen pregradom koja žice dijeli na gornji, “nebeski” dio s po dvije drvene kuglice i donji, “zemaljski” dio s po pet kuglica na svakoj žici. Kuglica koja se nalazi u gornjem dijelu ima vrijednost pet, a svaka od kuglica u donjem dijelu ima vrijednost jedan.

Suanpanom je jednostavno zbrajati, oduzimati, množiti, dijeliti, pa čak i korjenovati u dekadskom su­stavu. Kombinacija od dvije plus pet kuglica kineskog suanpana omogućava računanje u heksadecimalnom sustavu, koji je bio u širokoj uporabi na kineskim tržnicama.

Premda moderni kalkulatori sve više potiskuje suanpan iz svakodnevne uporabe, djeca još uvijek na njemu vježbaju računanje, a u nekim dijelovima Azije koriste ga i odrasli.

Autor: Ines Borovac Lašić