U kineskoj pokrajini Anhui na istoku zemlje nalazi se planinski lanac Huangshan (Žuta planina) veličanstvene prirodne ljepote, čije su jedinstvene vizure stoljećima inspirirale mnoge umjetnike, pjesnike i slikare.

Tijekom dinastije Yuan (1271. – 1368.) na planini su izgrađena šezdeset i četiri hrama od kojih je sačuvano i obnovljeno samo dvadeset. Neki se hramovi nalaze visoko u vječnom moru magle i oblaka jer to područje ima više od dvjesto pedeset oblačnih dana u godini, što stvara poseban ugođaj. Putovanje do hramova vodi kroz krajolik prepun prizora čudesno oblikovanih stijena obraslih borovima osebujnog rasta, fascinantnih litica koje se uzdižu na visinu od preko tisuću metara, s vodopadima, špiljama i toplim izvorima koji su nastajali tijekom duge geološke prošlosti.

Legenda kaže da je mudri car Huang-di, koji je prije četiri tisuće godina vladao spomenutim prostranstvima, pronašao Hsein (besmrtni duh) ispunivši potrebne uvjete kao što su: služenje, predanost, strpljivost, dobra djela, povjerenje, odanost… Hsein mu je ustupio znanje o Taou nakon čega je i sam postao besmrtan.

Pored brojnih prirodnih znamenitosti posebno se ističe most Buxian, nazvan “Most besmrtnika”, koji je 1988. godine u obliku luka uklesan u stijenu na visini od 1320 metara spajajući dva vrha. Prema taoističkom učenju mostovi u obliku luka predstavljaju put do besmrtnosti.

Odvažite li se proći mostom Buxian u potrazi za tajnom besmrtnosti, zasigurno će i same prekrasne panorame ove bajkovite planine biti dovoljna nagrada za daleko putovanje.

Priredio: Josip Matković
Izvor: https://whc.unesco.org/en/list/547/