Pod “grčkom umjetnosti” uglavnom podrazumijevamo antičku grčku arhitekturu ili prekrasne skulpture. No što je s njihovim slikarstvom?

O slikarstvu u Grčkoj ne znamo mnogo zato što je vrlo malo toga sačuvano, a najviše je sačuvano u formi oslikanih vaza. Međutim, Grci su kao i Rimljani oslikavali zidove (freske), te često i pojedine dijelove arhitekture, skulpture. Manje je poznato da su izrađivali slike slične današnjima koje su bile vrlo cijenjene. Za razliku od današnjih, rađene su na drvenim pločama i danas se uvrštavaju u panel slikarstvo. Oslikane su tehnikom enkaustike ili temperom, a najčešće opisuju figuralne scene i portrete. Pauzanija je zapisao kako su se paneli skupljali i često izlagali na javnim mjestima, a čak su organizirane i izložbe u Ateni i Delfima.

Zbog neotporne prirode materijala jedini sačuvani primjerci pripadaju grupi od četiri panela koji su danas poznati kao “Paneli iz Pitse”. Pronađeni su 1930. g. u špilji blizu sela Pitsa, u okolici drevnog grada Sikyona u Grčkoj, a prema stilu datirani su između 540.-530. g. pr.Kr. Drvene ploče prekrivene su žbukom i oslikane mineralnim pigmentima. Korišteno je osam boja (crna, bijela, plava, crvena, zelena, žuta, purpurna i smeđa), bez sjena ili bilo kakvog tipa gradacije. Pretpostavlja se da su bili zavjetni dar jer opisuju scene povezane s kultom nimfa. Najbolje sačuvani panel prikazuje procesiju s janjetom za žrtvovanje. Ovi primjerci arhajskog grčkog slikarstva danas se čuvaju u Nacionalnom arheološkom muzeju u Ateni.

Autor: Dunja Rosić