Izdavačka kuća Millennium House 2012. godine na frank­furtskom sajmu knjiga predstavila je atlas Earth: The Platinum Edition, knjigu veličine 1,8 m x 1,4 m koja je otisnuta u samo trideset i jednom primjerku, a svaki od njih prodavat će se za 100 000 dolara. Knjiga ima sto dvadeset i osam stranica i sadrži četrdeset i pet zemljopisnih karata koje, kad se rašire, imaju dimenzije od 1,8 m x 2,7 m!

“Namjera nam je bila stvoriti nešto trajno, a ova će knjiga postojati i nakon 500 godina”, rekao je predstavnik Millennium Housea.

Klenckeov atlas iz 1660. godine

Klenckeov atlas iz 1660. godine

Ovim je izdanjem Millennium House preuzeo rekord najveće svjetske knjige od čuvenog Klenckeova atlasa, koji je napravljen kao poklon amsterdamskog trgovca Johannesa Klenckea engleskom kralju Charlesu II. povodom njegova ponovnog ustoličenja 1660. godine. Atlas visine 1,75 m i širine 1,90 m, ukoričen u bogato ukrašeni uvez, sadrži trideset i sedam zemljovida od kojih su neki unikati. Osim što donose cjelovit prikaz svijeta, zemljovidi u Klenckeovu atlasu svojom su izradom prava umjetnička djela.

U red najvećih knjiga mogla bi se svrstati i ona koju je dao izraditi burmanski kralj Mindon Min. Kraljeva je želja bila iza sebe ostaviti nešto korisno budućim naraštajima, pa je odlučio napraviti knjigu koja će trajati 5000 godina nakon Buddhe. Tako je 1860. godine, kad je počeo podizati novu kraljevsku prijestolnicu u Mandalayu u Burmi, današnjem Mjanmaru, dao izraditi i najveću knjigu na svijetu koja još uvijek stoji u podnožju istoimenog brda.

Pagoda Kuthodaw u Mandalayu

Knjiga Kuthodaw SandamuniDimenzije te knjige su zapanjujuće: ima 730 listova, odnosno 1460 stranica. Zanimljivo je da su “listovi” napravljeni od mramora, a svaki list sadrži stotinjak redaka; širine su 107 cm, visine 153 cm i debljine 13 cm. Svaka od obostrano ispisanih kamenih ploča nalazi se unutar vlastite stupe, a sve su raspoređene oko središnje zlatne pagode poznate kao Pagoda Kuthodaw. Na knjizi se radilo osam godina, a 1868. godine bila je i službeno predstavljena javnosti. Izvorno je svaki “list” imao dragulj na vrhu, ali kada su Britanci osvojili Burmu (1880. godine), dragulji su nestali, kao i sva brončana zvona (730 x 9 = 6570 zvona).

KuthodawObnova pagode započela je 1890. godine, a u drugoj polovici XX. stoljeća knjizi se vratila njezina stara slava, jedino je zlato kojim su urezani tekstovi na mramornim pločama, zamijenjeno crnim šelakom.

Knjiga KuthodawRedovi stupa s ispisanim kamenim pločama sadrže cjelokupan tekst Tipitake – zbirke svetih spisa theravada budizma, čiji je dio i poznata Dhammapada. Godine 1900. knjiga je dobila i svoje tiskano izdanje, i to u trideset i osam dijelova od četiri stotine stranica.

Priredio: Damir Krivdić

http://www.millenniumhouse.com.au/title-earth-plat.html
https://newatlas.com/earth-platinum-atlas/22149/#gallery
https://en.wikipedia.org/wiki/Kuthodaw_Pagoda