Murasaki Shikibu (973/8. – nakon 1014.)

Razdoblje Heian u starijoj japanskoj povijesti kulminacija je kulturnog razvoja, pogotovo u književnosti, kada nastaje jedan od najljepših te ujedno i prvi poznati roman u svjetskoj povijesti: Priče o princu Genjiju. Ovaj roman napisala je dvorska dama koju znamo pod pseudonimom Murasaki Shikibu.

First-Female-NovelistMurasaki Shikibu potječe iz manje značajnog ogranka moćne obitelji Fujiwara. Otac joj je bio poznati učenjak i neko vrijeme guverner pokrajine. Njegovom zaslugom dobila je naobrazbu kakvu žene u ono vrijeme nisu imale – pogotovo što se tiče poznavanja kineskih klasika.

S navršenih dvadesetak godina udala se za puno starijeg dalekog rođaka koji ubrzo umire, ostavljajući je s dvogodišnjom kćeri. Godine 1006. dobiva poziv s dvora da bude pratiteljica carici Akiko, nesumnjivo zato što je već tada bila po­znata po svom talentu za pisanje. Nakon careve smrti 1011. godine, cari­ca se zajedno s pratnjom povlači u osamu te ostaje nepoznato što se kasnije zbivalo s Murasaki.

Pretpostavlja se da je Priče o princu Genjiju počela pisati još prije dolaska na dvor. To je vrlo dugačka priča o ljubavima i zgodama u životu zamišljenog princa Genjija koja izvrsno oslikava heiansko razdoblje i njegove ideale. Roman je stekao popularnost čim je objavljen, a do danas je preveden na mnoge jezike.

Osim Priča o princu Genjiju, Murasaki je ostavila još dva djela: Murasakin dnevnik u kojem daje živopisan zapis o životu na dvoru tijekom dvije godine, te zbirku od 128 pjesama.

Autor: Dunja Rosić[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]