Postoje mjesta na Zemlji posebno privlačna munjama. Jedno takvo osobito mjesto nalazi se na venezuelanskom jezeru Maracaibo koje je uvršteno u Guinnessovu knjigu rekorda kao mjesto s najvećim brojem udara munje. Kada je oluja na vrhuncu, u površinu jezera može udariti i do 28 munja u minuti.

Razlozi za ovaj spektakularan fenomen mogu se pripisati topografiji okolnog područja. Jezero je s triju strana okruženo planinskim masivom Anda, dok se na sjeveru otvara u Karipsko more, zbog čega se nalazi na udaru toplih morskih i hladnih planinskih vjetrova. Sudar tih snažnih zračnih struja nad jezerom stvara impresivne munje od kojih, nažalost, često stradaju ribari koji žive od jezera.

Koristeći satelitske snimke prikupljene između 1998. i 2013. godine Rachel Albrecht, brazilska meteorologinja sa Sveučilišta u São Paulu, s timom stručnjaka locirala je mjesto gdje udara najviše munja. Ángel G. Muñoz, fizičar i istraživač Nacionalne uprave za oceane i atmosferu (NOAA), ističe: “Munja je toliko konzistentna da se događa 300 dana u godini u isto vrijeme, od 19:30 do 4:30, i na istom mjestu – gdje se rijeka Catatumbo ulijeva u jezero Maracaibo” – zato i nosi ime Munja Catatumbo. Taj fenomen najizraženiji je u vlažnim mjesecima rujnu i listopadu, a najmanje je izražen u sušnim mjesecima siječnju i veljači.

Slični uvjeti i na drugim mjestima na svijetu također rezultiraju brojnim olujama. Među njima su planinsko selo Kifuka u Demokratskoj Republici Kongo koje po udaru munja malo zaostaje za jezerom Maracaibo.

Priredio: Damir Krivdić