Zasigurno najveći broj džainističkih hramova na jednom mjestu nalazi se u indijskom gradu Palitani, u zapadnoj pokrajini Gujarat.

Palitana58Ukupno 863 hrama smještena su na stjenovitom brdu Šetrunjaya. Izgrađeni su od gipsa i mramora, tako da čitavim područjem dominira bijela boja kao simbol čistoće. Prepoznatljivi su po brojnim tornjićima u više razina, koji stvaraju dojam uzdižućih planinskih vrhova.

Pročelja hramova, kupole i tornjevi bogato su ukrašeni prekra­snim vijencima, stupovima, lukovima i skulpturama s geometri­jskim i cvjetnim ornamentima. Čitav kompleks je okružen čvrstim zidinama i grupiran u devet ograđenih prostora, od kojih svaki u sredini ima hram okružen nizom manjih.

Kompleks hramova je impozantan, a podignut je isljučivo donacijama imućnih džainističkih sljedbenika.

Gradnja je tekla u dvije faze. Prva je bila tijekom XI. i XII. st. u vrijeme intenzivne gradnje hramova diljem Indije, a druga u XVI. st., kad je obnovljen velik broj hramova uništenih u muslimanskoj ekspanziji te izgrađeni novi. Gradnja se nastavila sve do XX. st.

Palitana se danas smatra najsvetijim hodočasničkim mjestom džainističke zajednice, koje bi svaki džainist trebao posjetiti barem jednom u životu.

Hodočašće na Palitanu obično počinje s izlaskom Sunca. Potrebno je uspeti se uz 3950 stepenica, pri čemu se ne nosi niti jede nika­kva hrana. Svi hodočasnici trebaju napustiti ovo sveto mjesto prije zalaska Sunca, jer nikome nije dopušteno ostati gore preko noći, čak ni svećenicima. Budući da su hramovi izgrađeni kao prebivalište bogova, Svetu planinu i bogove treba preko noći ostaviti same.

Autor: Dunja Rosić[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]