Afrički kontinent prepun je tragova brojnih kultura o kojima se vrlo malo zna, ali njihova nam ostavština daje naslutiti nekadašnju veličinu.

Nok je jedna od takvih kultura. Nalazila se na području današnje Nigerije, između rijeka Niger i Benue. Pretpostavlja se da je trajala od 500. g. pr.Kr. do 200. godine. Ime je dobila po selu Nok u blizini kojeg je 1943. g. pronađena prva keramička skulptura i to su do sada najstarije pronađene figurativne skulpture južno od Sahare. Sljedeća po starosti pronađena keramika u srednjem i južnom dijelu afričkog kontinenta mlađa je za više od tisuću godina.

Nok keramika prepoznatljiva je po stiliziranim ljudskim fi­gurama bogato ukrašenih glava te raznolikim i ljupkim oblicima, a pronađene su i brojne skulpture životinja.

97.35Skulpture su iznutra šuplje i spiralno izrađene poput lončarije. Napravljene su od domaće gline i šljunka. Površinski sloj je kod većine erodirao ostavljajući zrnatu i rupičastu strukturu.

Figure su predstavljene u stojećem i sjedećem položaju i raznih su veličina, od desetak centimetra do čak prirodne veličine. Glave su redovito uvećane u odnosu na tijelo. Ovaj prividni nesklad u kasnijoj se afričkoj umjetničkoj tradiciji smatrao znakom inteligencije. Budući da nisu pronađene dvije potpuno identične glave, pretpostavlja se da nisu rađene prema kalupu, nego je svaka napravljena zasebno. Mnoge od njih izrađene su tehnikom sličnoj rezbarenju. Iako je svaka glava jedinstvena, određeni se stilistički oblici pona­vljaju: trokutaste oči i perforirane zjenice te nos, usta i uši koji naglašavaju osobine muškarca ili žene. Karakteriziraju ih i pažljivo oblikovana kosa i nakit.

Funkcija skulptura nije poznata, ali na temelju činjenice da je tradicionalna afrička umjetnost uvijek imala društveno korisnu ulogu, pretpostavlja se da bi mogle predstavljati njihove pretke ili neke od bogova.

Tisućljetna trajnost ovih drevnih proizvoda najbolji je dokaz tehničke vještine njihovih tvoraca. Kultura Nok bila je ujedno i jedno od najstarijih poznatih afričkih središta u kojem su se radili proizvodi od željeza.

Baš kao što je i Nok umjetnost imala značajan utjecaj na druge kasnije afričke kulture i portretnu umjetnost, znanstvenici smatraju da je ovoj kulturi prethodila neka još neotkrivena drevna civilizacija.

Autor: Dunja Rosić[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]