san_novosanxing_mirrArheološko nalazište Sanxingdui u jugoistočnoj kineskoj pokrajini Sichuan, na području nekadašnjeg kraljevstva Shu, predstavlja ostatke nepoznate kulture po nalazištu nazvane Sanxingdui. Kada su 1929. godine radnici kopajući slučajno naišli na predmete od žada, krenula su istraživanja koja su bogato urodila plodom 1986. godine. Tada su arheolozi otkrili dvije žrtvene jame s mnoštvom predmeta koji su izazvali pravu arheološku senzaciju. Istraživanjem su zaključili da ova kultura datira iz XI. – XII. st. pr.Kr. i da se poklapa sa srednjim i kasnim razdobljem dinastije Shang. No, za potvrdu ovih pretpostavki nema nikakvih pisanih dokaza, jer u kineskim povijesnim kronikama nema spomena o ovoj kulturi.

Nepoznata kultura ostavila je za sobom izvanredne artefakte, od kojih su najveće zanimanje pobudile fascinantne figure i predmeti od bronce. Ovi brončani pronalasci, koji se sada većinom nalaze u muzeju u Guanghanu, predstavljeni su na izložbama u svim velikim svjetskim metropolama gdje su opisivani kao pravo čudo: tajanstveni, veličanstveni, neusporedivi, jedinstveni, senzacionalni… Svojim origi­nalnim umjetničkim stilom i profinjenošću značajno odudaraju od brončanih predmeta iz razdoblja Shang i Zhou, iako postoje izvjesne sličnosti. Očigledno je izvanredno i napredno znanje u lijevanju i obradi bronce; u standardnu mješavinu bakra i kositra miješali su i olovo, čime su dobivali jaču i čvršću leguru od koje su mogli raditi puno veće i teže predmete. Tako je napravljena najstarija brončana ljudska statua visine 172 cm, na postolju visokom 90 cm, težine 180 kg, kao i brončano stablo s pticama, cvijećem i ornamentima ukupne visine 396 cm. Najneobičnija otkrića, međutim, vezana su uz pronalaske grotesknih brončanih maski i glava (neke s maskama od zlatne folije) koje gotovo izazivaju strahopoštovanje. Imaju naglašene velike kose oči, u nekim slučajevima zjenice koje strše 30 cm, četvrtasto lice, ravan nos i velike životinjske uši, pa ih neki dovode u vezu s izvanzemaljcima. Osim zoomorfnih maski, česti su i brončani prikazi orlova, zmija, zmajeva i tigrova. Pored bronce, pronađeni su i predmeti od žada, bjelokosti, zlata te mnoštvo školjki i slonovskih kljova.

Tajanstvena i veličanstvena kultura Sanxingdui, koja će do daljnjeg ostati zagonetka i izazov svjetskim arheolozima i povjesničarima, iako je kineski povjesničari nisu uvrstili u povijesne zapise, jedinstvena je i blistava stranica u dugoj povijesti Kine.

Autor: Ana Jerković