Mač je oduvijek bio simbol ratništva. Većina ratnika nije se odvajala od njega ni kada su odlazili na drugi svijet. Vjerovali su da će im tamo služiti u društvu bogova i heroja.

Tvrdi čelik oštrice mača simbolizira nepobjedivi duh i nepovredivost svetog. Mač predstavlja Božju riječ, munju i neumoljivu pravdu. Vezan je uz izravno “spuštanje” duha u pojavni svijet te predstavlja volju i manifestaciju univerzalnog zakona na zemlji. Ratnik pomoću mača provodi tu volju čuvajući zakon.

Njegov sjaj, čistoća i moć poistovjećivali su se s karakterom njegova vlasnika. Smatralo se da mač kao simbol vrline hrabrosti i snage ratnika učvršćuje njegovu odlučnost i čuva ga od bilo kakvih neplemenitih djela. Mač izručen neprijatelju označavao je predaju, a posrnulom ratniku bio bi oduzet i prelomljen.

Slomljeni ili zakopani mač u srednjovjekovnim legendama simbolizira naslijeđe koje treba ponovno osvojiti i oživjeti.

Nekada su mitski mačevi slavnih heroja imali svoja imena, “svoj život” i svoju moć. Najpoznatiji su: Excalibur – mač kralja Arthura, Balmung – čuveni mač iz nordijske mitologije i japanski mač Kusanagi.

simbolizam-maca-mac-u-kamenuExcalibur, u prijevodu iznad karaktera, simbolizira svijest koja je iznad prolaznosti ovoga svijeta, svijest koja vidi cjelinu. Excalibur predstavlja duh koji je zarobljen u kamenu, a kamen predstavlja materiju. Arthur je potvrđen kao kralj izvlačenjem mača iz kamena jer je dokazao da je sposoban vladati sobom, što je preduvjet za vladanje drugima.

simbolizam-maca-balmungBalmung je mač koji je prema nordijskoj mitologiji iskovan na zahtjev vrhovnog boga Odina. Bio je iznim­ne čvrstoće i posjedovao je moći. Odin ga je zabio u drvo potpornja kraljevske palače Volsunga i rekao da ga može izvući samo onaj koji je predodređen da bude provoditelj njegove volje na zemlji. Sigmund je bio jedan od devet prinčeva koji je pokušao i jedini koji je uspio izvući mač. Odin ga zatim iskušava tako da se prerušen u prosjaka bori s njim, lomi mu mač i ubija ga. Sigmundov sin Siegfried kasnije će dobiti krhotine Balmunga i uspjet će ga ponovno iskovati. I on će se sukobiti s Odinom, ali će ga pobijediti slomivši mu štap. Siegfried simbolizira onoga koji je spreman biti Odinov predstavnik na zemlji. Rukujući Odinovim mačem, Siegried dokazuje da je stavio pod kontrolu svoje nagone i spreman je vladati.

simbolizam-maca-kusanagiMitski Kusanagi za drevne je Japance predstavnik nadmoćnog nebeskog svjetla na zemlji. Postao je dio carskog obilježja i nazvan je Hitsugi, što znači nasljedstvo svjetla. Svjetleća vatra mača simbolizira aktivnu ljudsku volju i želju za pročišćenjem. Mačevi koji su nastali po uzoru na velikog Kusanagija mogli su biti u posjedu ratnika koji su prethodno prošli iskušenja hrabrosti, umjerenosti i pravednosti.

simbolizam-maca-damokloOsim mitskih mačeva postoji i jedan koji se spominje u svakodnevnom životu – Damoklov mač. Priču o tome maču prenosi nam Ciceron, a ona govori o mladiću Damoklu koji se ulagivao sirakuškom vladaru Dioniziju Mlađem i pretjerano hvalio njegovo bogatstvo i sreću. Dionizije mu stoga ponudi da na jedan dan bude vladar. Damoklo je to rado prihvatio i uživao je sve dok nije primijetio da iznad kraljevskog trona visi mač obješen o konjsku dlaku… Prepavši se zamolio je Dionizija da mu dopusti da ode jer mu je mač iznad glave zasjenio svu dvorsku raskoš kojom su ga okružili. Tada mu je prišao Dionizije i rekao da iznad glave svakog vladara visi mač koji označava nesigurnost takvog položaja.

Priča o Damoklovom maču ima i svoje dublje, filozofsko značenje. Ona potiče na razmišljanje o varljivoj sudbini onih koji vladaju, ali i o nestalnosti svega na ovome svijetu.

Danas se bitke ne vode mačevima i kopljima, ali su viteški ideali ostali isti. I zato je i danas moguće živjeti viteškim životom – prema moralnim načelima, jer viteštvo je stanje duha…

Istinski se vitez uzda u svoje nutarnje snage jer bitke se ne dobivaju mačem, već prekaljenim junačkim srcem. Simboličke karakteristike mača samo su potencijal budne svijesti ratnika kojom najprije bdije nad vlastitim slabostima i izoštrava nutarnje viđenje da bi sigurno išao prema plemenitom cilju. Istinska su snaga pravog ratnika vrline srčanosti i hrabrosti, dobrote i pravednosti iz kojih prirodno proizlazi izvanjska snaga, spremnost i izdržljivost.

Davno su prošli dani mačeva, ali su ostale priče o herojima koji su znali živjeti i koji su znali umrijeti. Ostalo je sjećanje na duh jednog vremena u kojemu je čast bila vrjednija od materijalne moći.

Autor: Erik Škara[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]