(Achillea millefolium)

Ova izgledom skromna biljka krije u sebi veliku snagu i moćnu ljekovitost, pa ne čudi što je ime dobila po Ahileju, jednom od najvećih grčkih junaka, i što je zovu “veliki zaštitnik”. Priča kaže da je Ahilej, sin Peleja i vodene nimfe Tetide, u opsadi Troje bio smrtno pogođen u petu, jedini ranjivi dio njegova tijela, otrovnom strelicom lijepog Parisa. Kako bi mu ublažila neizdržive bolove, Afrodita mu je savjetovala da upotrijebi ovu biljku. Tako je stolisnik od davnina poznat kao biljka za liječenje rana od hladnog oružja i za zaustavljanje svih vrsta krvarenja, bilo unutrašnjih ili vanjskih. I sv. Hildegarda od Bingena piše: “Stolisnik po­sjeduje posebne i fine snage za liječenje rana.”

GEA_Stolisnik1Druga priča govori da je Ahilej bio marljivi učenik velikog liječnika – kentaura Hirona, te da je otkrio ljekovitost ove biljke kad je liječio rane kralja Telefosa, pa otuda i grčko ime stolisnika “achi­lleios”. Naziv “millefolium” ili “stolista” dobila je od Rimljana zbog svojih perastih listova razdijeljenih u mnogobrojne fine listiće.

Ovog skromnog, izdržljivog ratnika otpornog na velike vrućine, suše i hladnoće s pravom u narodu nazivaju hajdučkom, vojničkom ili željeznom travom. Gorak je i trpak njegov okus, ali upravo u toj gorčini krije se snaga liječenja, posebno probavnih organa – jetre, želuca i crijeva. Stolisnik čisti i jača krv, regulira cirkulaciju, poboljšava tek i daruje snagu umornom tijelu. No, u njemu se krije i jedan od najboljih prirodnih lijekova za žene, odnosno za oboljenja ženskih reproduktivnih organa, bilo u pubertetu, mladosti, zrelosti ili menopauzi. Usklađujući optok krvi, stolisnik daruje i dobar san, te su ga poznati bilinari upotrebljavali pri liječenju živčanih oboljenja, dodajući čaju od stolisnika nekoliko listića matičnjaka ili kamilice. U Francuskoj je u narodu postojao običaj da se djeci prije sna stavlja list stolisnika na oči kako bi imala mirne i lijepe snove. Probajte stolisnik pomiješan s bazginim cvijetom kod visokih temperatura, istu mješavinu uz dodatak paprene metvice upotrijebite kod prehlade ili gripe, dok će pomiješan s lipom i glogom sniziti visoki krvni tlak.

Nebrojen je niz tegoba koje liječi ova biljka, a mjesta i znanja je premalo da bi se opisalo sve, te je stoga upoznajmo, naučimo kad cvate, kako se bere i pripravlja kao lijek, jer ona raste po cijeloj Europi od juga do sjevera, i neumorno cvjeta za sve nas.

Autor: Vesna Bosnar[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]