GEA_Ulja2-bojaGEA_Lampa-bojaPririda-zadivljuje-tablicaLjeto je vrijeme obnove i odmora od svakodnevne rutine, ali i doba koje donosi razne tegobe zbog pojačanog djelovanja Sunčevih zraka. Da bismo te dane učinili ugodnijima, pozovimo u pomoć snage prirode – ovaj puta mirise eteričnih ulja biljaka.

U olakšavanju tegoba pomoću eteričnih ulja najčešće se koriste metode obloga, kupki i masaža. Pri jednom terapijskom tretmanu ne koristi se više od 5-10 kapi, jer i u maloj količini eterično ulje ima snažan učinak. Eterično ulje lavande pospješuje djelotvornost drugih ulja s kojima se miješa, potiče regeneraciju tkiva i jedino je (uz kamilicu) koje možemo izravno nanositi na kožu bez štetnih posljedica. Ostala se eterična ulja miješaju s tzv. nosivim uljima (bademovim, suncokretovim, jojobinim, avokadovim, maslinovim) u kojima se “razrjeđuju” bez razgrađivanja aktivnih sastojaka. Za ljetno razdoblje važno je napomenuti da je većina eteričnih ulja fototoksična, što znači da imaju štetan utjecaj kod izravne izloženosti suncu.

Kod tegoba poput oticanja nogu i bolnih unutrašnjih vena, te općenito za bolju cirkulaciju krvi, pomažu ružmarin, menta, čempres, borovica i cimet. Pri znojenju nogu i protiv gljivičnih oboljenja učinkoviti su čempres, lavanda, melisa, čajevac, borovica, sandal i kadulja. Za osvježenje umornog tijela djelotvorna je kupka od mješavine ulja limuna, papra, borovice i mente, a za odbijanje kukaca koriste se lavanda, bosiljak, bergamot, limun i menta. Kod uboda komaraca i drugih kukaca: umočite čisti štapić s vatom u ulje lavande i izravno natapkajte mjesto uboda kukca. Osjetit ćete trenutačno olakšanje. U prostoriji u kojoj boravite ostavite posudicu s vodom i 20-ak kapi lavande ili bosiljka; također se savjetuje preventivno navlažiti tijelo prije spavanja lavandinom vodom (ne više od 10 kapi lavande).

Za osvježenje zraka djelotvorni su eukaliptus, lavanda i bergamot. Postupak: u staklenu ili keramičku bočicu za raspršivanje stavite vodu i nekoliko kapi eteričnog ulja razblaženog alkoholom (omjer: voda 95%, eterično ulje s alkoholom 5%). Misaonu aktivnost i koncentraciju potiču bosiljak, ružmarin, limun, bergamot, menta i kadulja, a dubok san i lijepe snove ivanjsko cvijeće.

Ugodno vam, blago i radosno ljeto uz plemenite mirise bilja!

Autor: Vesna Bosnar[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]