GEA_Jazavac GEA_Male mede GEA_Lisica2 GEA_Sjenica GEA_Mali vukSvakog se proljeća usnuli svijet šume nježno budi iz zimskog sna. Proljetna bjelogorična šuma skriva posebne tajne. To je vrijeme kad u šupljinama stabala svojim zviždukavim pjevom gladni ptići šumskog brgljeza prizivaju roditelje. Nešto malo dalje, u napuštenoj duplji, plavetna sjenica upravo je snijela jaje u gnijezdo savijeno od mahovine i perja. Njezini prvi ptići doći će na svijet krajem travnja. Šumom se od rane zore razliježe i poznati “tup-tup-tup” velikog djetla. Svoje će mlade ova lijepa, zakonom zaštićena ptica šuma i parkova gnijezditi nešto kasnije, od svibnja do lipnja. Kad u rano ljeto po prvi put nesigurnim krilima izlete iz si­gurnosti gnijezda, šumom će brujati njihovo uzbuđeno “rirrirrirrirr”!

U obližnjem potoku brljak ili vodenkos veselo trčkara po vodi tražeći rakušce i kukce. Kome li ih nosi, lako je pogoditi – u loptasto gnijezdo u blizini vode, u kojem krajem proljeća cvrkuta već druga gene­racija ptića.

Koga nije nikad preplašio noćni “huuk” ćuka? No, ova ptica nije puno veća od goluba! Noću kreće u osvajanje napuštenih djetlovih rupa u deblima kako bi sagradila dom za ptiće koji će iz gnijezda poletjeti tijekom kasnog proljeća i ranog ljeta. I dok ćukov huk odzvanja u noćnoj tišini, iz obližnje duplje u podnožju stabla u lov je upravo krenula divlja mačka. U svi­bnju su njezini mačići stari već oko mjesec dana i još uvijek sišu, a s majkom će ostati do kraja ljeta.

Noćni život proljetne šume u znaku je samo jednog: na sve strane brižni roditelji hitaju u potrazi za hranom. Divlja svinja će, primjerice, naučiti svoje prugaste praščiće, koji gotovo odmah nakon dolaska na svijet veselo trčkaraju oko nje, kako pronaći sočan korijen, crva ili gljivu. Za to vrijeme, u drugom dijelu šume, ženka jazavca žurno se pokušava nahraniti kako bi imala snage za mlade koji je s nestrplje­njem očekuju skriveni u čak do 5 metara dubokoj podzemnoj jazbini. U svibnju su oni slijepi, a sisat će još naredna dva mjeseca, tako da ćemo ih izvan jazbine imati priliku ugledati tek sredinom ljeta. U svibnju još uvijek slijepe ili tek progledale mlade imaju i tvor, lasica, hermelin, kuna, te druge šumske životinje.

Pravi trenutak za posjet šumi prva je polovica ljeta kad mladunci počnu izlaziti iz svojih skrovišta. Tada mirno sjedeći na rubu šume možemo promatrati kako mlade lisice uče loviti svog prvog miša ili kako se tek opernatili mladi kopca ptičara odlučuju na prvi izlet iz gnijezda, i – nije im lako!

U Gorskom Kotaru ili na Velebitu u proljeće treba biti nešto oprezniji, jer možda su u prvu šetnju upravo izvedeni mladi medvjedići, a taj bi trenutak bilo zaista šteta propustiti. Nažalost, mlade vučiće vidjet će samo najvjerniji ljubitelji prirode. Njihova majka vrlo je oprezna. Početkom ljeta oni su nalik na dvomjesečne psiće njemačkog ovčara.

O proljetnoj šumi u kojoj život započinje svoj novi ciklus moglo bi se još mnogo toga pisati. Ali, izađimo van, došećimo se do šume i sudjelujmo u njezinoj radosti i ljepoti koja nadahnjuje dušu.

Autor: Ivančica Krivdić[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]