Bijeli pelin spada među četristotinjak aromatičnih bi­ljaka roda Artemisia. Ime mu simbolički potječe od lunarne božice Artemide, zaštitnice prirode, životinja i šuma, sestre blizanke boga sunca Apolona.

Bijeli pelin je rasprostranjen po čitavom euroazij­skom prostoru, a raste na neobrađenim mjestima, uz putove, zidove, vinograde, na sunčanim kamenim obroncima, uz ruševine i ceste. Slavensko ime potječe od korijena pal što označava gorenje, odnosno od proto­indoeuropskog korijena pel za sivo. Porijeklo imena izvodi se od sivkaste boje lišća ili od “gorućeg” eteričnog ulja absintina koje mu daje prepoznatljiv okus. Uz rutu, bijeli je pelin naša najgorča biljka.

GEA_Pelin-1Njegov uzgoj u vrtovima poznat je od egipatskog razdoblja, a prvi znani pisani spomen pronalazimo u iscjeliteljskom Eberovom papirusu iz XVI. st. pr.Kr. Grk Pedanije Dioskorid u svom djelu De Materia Medica pripisuje bijelom pelinu stimulativni utjecaj na želudac i probavni sustav. Hipokrat ga koristi protiv žutice, anemije i reumatizma, a rimski vojnici nose ga kao sastavni dio ratne opreme i sade uz putove. U tradicionalnoj kineskoj i tibetanskoj medicini dim od zapaljenog sušenog pelina koristi se u nekim tretmanima. Od najranijih dana znamo da pelin udaljuje parazite i prijenosnike bolesti zbog čega je gotovo oduvijek jedno od sredstava održavanja higijene, naročito prostora na kojima se okuplja veći broj ljudi.

Malo je poznato da se u srednjem vijeku u Europi pelin koristio kao osnovno začinsko bilje za pivo prije rasprostranjenijeg korištenja hmelja. Stari engleski izraz “mugwort” u doslovnom prijevodu glasi “vrijedan vrča” i to u značenju “pivskog vrča”!

Pelin je opjevan u brojnim djelima. U staroenglesko-latinskom rukopisu Lacnunga iz X. st. dio molitve koja se izgovarala prilikom liječenja odnosi se i na pelin koji, uz kamilicu, koprivu, komorač, timijan, trputac, jabuku i druge, spada u devet svetih anglosaksonskih biljaka:

Pazi, Peline, što otkrivaš,
Što si utemeljio na velikoj objavi
Una ti je ime, o najstariji od bilja,
Snažan si protiv tri i protiv trideset,
Snažan si protiv otrova i protiv zaraznih bolesti
Snažan si protiv neprijatelja koji koračaju zemljom!

Bez obzira što nam nisu poznati svi aspekti tradicionalnog liječenja ovom plemenitom biljkom, pelin je i danas u vrlo širokoj primjeni i upotrebi, ili, da se izrazimo na tradicionalan način – pelin je i danas sveta biljka!

Autor: Matija Prević[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]