alpaka

alpaka

ljama

ljama

Ljame, južnoameričke deve, od poznatijih se rođaka razlikuju po tome što nemaju grbu i imaju manje tijelo. Visine su 1,6-1,8 m, a obično teže 120-200 kg. Kao i deve, mirni su, izdržljivi i pou­zdani pomagači koji ljudima prenose teret po nepre­glednim prostranstvima Anda. Pradomovina im je Sjeverna Amerika, što dokazuju i njihovi ostaci iz vremena pleistocena na području Stjenjaka i središnje Amerike, a zbog klimatskih promjena postupno su se premještale prema jugu.

Osim ljame (Lama glama), u rod ljama spadaju još alpaka i guanako, a vrlo im je srodna i vikunja. Ljama i alpaka su domaće životinje koje žive na planinskim visorav­nima Perua. Ljama je veća od alpake i ima dužu glavu. Ženke ljame služe isključivo za rasplod, a mužjaci za prijenos tereta. Alpaka je pripitomljena životinja koja građom tijela podsjeća na ovcu, iako ima nešto duži vrat. Obitava u velikim stadima većinom u južnom Peruu i zapadnoj Boliviji. Dlaka joj je za razliku od njezinih srodnika izrazito duga pa se koristi za izradu vune. Guanako živi na slobodi, uglavnom u peruan­skim Andama, a može se pronaći i na otocima Ognjene Zemlje. Veličinom ga možemo usporediti s našim jelenom, dok je izgledom nešto između deve i ovce. Vikunja je, kao i guanako, divlja vrsta. Njezina su obitavališta travnata područja Anda. Zbog nježnije građe, fine, crvenkastosmeđe dlake i mekanih, osjetljivijih papaka naziva se i nježnijom vrstom ljame.

Ljame su izrazito druželjubive i znatiželjne životinje koje rado prilaze ljudima, ponekad ih doživljavajući kao pripadnike svoje vrste. Stoga onaj koga ljama pljune može smatrati da je prepoznat kao jedan iz krda, ili ju je jako naljutio.

U carstvu Inka ljama je imala vrijednost kao i poljoprivredno dobro. Služila je kao teretna životinja koja je širom carstva prenosila robu pa su je iz zahvalnosti nazivali “tihi brat”, a njezine su figurice polagali uz svoje pokojnike. Vladari Inka imali su i velika krda alpaka koje su uzgajane isključivo zbog kvalitetne vune; ogrtač od alpakine vune bio je znak blagostanja.

Dolaskom španjolskih osvajača, koji sa sobom dovode ovce, ljame i alpake postaju životinje siromašnog, indijanskog stanovništva. S osvajačima dolaze i razne bolesti koje su ove vrste dovele na rub izumiranja. S vremenom su stanovnici južnoameričkog kontinenta ponovno prepoznali vrijednost ljame i alpake. Danas se fina alpakina vuna izvozi širom svijeta, a ljame, osim što su česti članovi domaćinstava kojima pomažu na isti način kao u davnim vremenima, također su pratioci planinara i alpinista. Svojim istančanim osjetilom sluha, njuha i vida te blagom ćudi i druželjubivošću čine boravak u divljini sigurnijim i ugodnijim.

Autor: Vesna Štraser