Neottia nidus-avis

Neottia nidus-avis

Orchis purpurea

Orchis purpurea

Ophrys insectifera

Ophrys insectifera

Od ukupnog broja vrsta orhideja u svijetu samo ih jedan posto živi u Europi, a Hrvatska je među pet europskih sredozemnih zemalja s najvećom zastupljenošću vrsta. Zbog toga su zakonom zaštićene što znači da nije dopušteno sabiranje cvijeta niti sakupljanje podzemnih gomolja.

Za razliku od tropsko-suptropskih vrsta koje najvećim dijelom rastu u krošnjama drveća, naše orhideje rastu na tlu. Dio Hrvatske bogat raznolikošću vrsta hrvatskih orhideja svakako je Kordun, goransko-nizinski kraj na četiri rijeke: Kupi, Mrežnici, Glini i Korani. Prema dostupnim podacima u ovom dijelu Hrvatske susrećemo dvadesetak vrsta ponajviše iz rodova kokice i kaćuni. U proljetnim šetnjama ovim krajem i sami smo zabilježili kokicu muhicu (Ophrys insectifera), točkasti kaćun (Orchis ustulata), vimenjak (Platanthera sp.), šumsku kokošku (Neottia nidus-avis) i grimizni kaćun (Orchis purpurea).

Njihova su najčešća staništa suhi travnjaci, livade, rubovi šu­ma i šikare te brdski travnjaci, a glavni razlog nestajanja ovih lijepih biljnih vrsta upravo je gubitak njihovih staništa krčenjem šuma, pretvaranjem livada u oranice ili njihovim zarastanjem zbog nekošnje, kao i pretjerano sabiranje. Orhideje se smatraju evolucijski mladim vrstama. Mogli bismo reći da njihovo vrijeme tek dolazi, a naša briga i zaštita su stoga još potrebnije. Jedan od najboljih načina preventivne zaštite jest edukacija, a njen terenski dio najjednostavniji pomoću u posljednje vrijeme sve popularnijih ekoloških poučnih staza. Zato pozivamo čitatelja da ovo proljeće što više vremena provede šetajući puteljcima i stazama Korduna i drugih gorskih predjela upoznavajući svijet orhideja i uživajući u neiscrpnim izvorima ljepote Prirode.

Autor: Nada Krivokuća