Komorač je vrlo stara ljekovita biljka, a njeno blagotvorno djelovanje poznato je mnogim drevnim civilizacijama: Egiptu, Kini, Indiji, iako joj je domovina područje Sredozemnog mora. Sv. Hildegarda iz Bingena posebno je cijenila ovu biljku i pisala o njoj kao o univerzalnom lijeku, čuvarici zdra­vlja na prvome mjestu, donositeljici radosti i onoj koja nikada i nikome ne šteti – od ranog djetinjstva do staračke dobi: Komorač ima ugodnu toplinu, nije ni suhe ni hladne prirode. Jede li se sirov, ne škodi čovjeku. Kako god da se jede, čini čovjeka radosnim, daje mu lijepu boju, dobar miris i omogućava dobru probavu. I njegovo je sjeme tople prirode i korisno je za čovjekovo zdravlje ako se dodaje drugim ljekovitim biljkama. Jer tko svakodnevno jede natašte komorač ili njegovo sjeme, on suzbija loše sokove, sluz ili trulež u njemu i potiskuje loš miris njegova daha, bistri mu oči, daje mu dobru toplinu i dobre snage. Također, na svoj poetski način preporučuje lijek za oči “koje nalikuju tmurnom oblaku”: Smrvi komorač ako je ljeto ili ako je zima, stavi njegovo smrvljeno sjeme u bjelanjak s kojeg je skinuta pjena i prije nego pođeš na spavanje stavi to na oči i ublažit ćeš maglu u njima.

Gewürzfenchel, Foeniculum vulgareBiljka potiče i liječi važne funkcije u ženskom tijelu kao što su izlučivanje mlijeka u rodilja i reguliranje mjesečnice. Žene su se nekad umivale u rashlađenom oparku ove biljke kako bi im lice dobilo lijepu i zdravu boju. Smrvljeno sjeme komorača također se dodaje dijetnim jelima kod oboljenja želuca, crijeva, bubrega, jetre i pluća. Ono jača, čisti i grije naš organizam. Budući da je ugodno slatkog okusa, sličnog anisu, nekad su djeca u nedostatku slatkiša žvakala lišće komorača. Često je i prvi napitak novorođenčadi u mnogim rodilištima čaj od komorača koji suzbija grčeve u njihovim trbuščićima.

Pri probavnim i dišnim tegobama koristi djeci i odrasli­ma čaj od sjemenki komorača koji se pije topao, nezaslađen i uvijek svježe pripravljen dva do tri puta dnevno po jednu šalicu poslije jela (sjemenke se preliju kipućom vodom u kojoj stoje 20 min, pa se tekućina procijedi). Važno je napomenuti da se iste sjemenke mogu prokuhavati i nekoliko puta, a da ne izgube ništa od svoje ljekovitosti. Komorač se može dodavati svim biljnim lijekovima radi povećanja njihovog ljekovitog djelovanja. Vrlo dobro djeluje kad svježe listiće ili samljeveno sjeme komorača dodamo juhama, varivima ili salatama, posebno voćnim. Protiv melankoličnih stanja preporuča se mješavina komorača i rutvice (par svježih listića) kao čajni napitak nakon obroka.

Čisto eterično ulje dobiveno iz sjemena komorača ne koristi samo za poboljšanje okusa, već služi kao lijek za probavni trakt ako se uzima sa šećerom ili kao dodatak vodi za ispiranje usta (grgljanje) kod liječenja katara grla i promuklosti. Djeluje dobro i kao sredstvo za masažu kod reumatskih bolova.

Svi su dijelovi ove biljke ljekoviti – korijen sabiremo od druge polovice ožujka do kraja travnja, sjemenke od rujna do kraja listopada, stabljiku, listove i cvijet tijekom cijelog ljeta. Zasadimo ovu biljku u vrtovima i imat ćemo kraj sebe miris radosti i čuvara mladosti.

Autor: Vesna Bosnar[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]