ZANIMLJIVOSTI_Uluru crtezZANIMLJIVOSTI_Uluru spiljaU srcu australskog kontinenta, usred pustinjske ravnice uzdiže se masivna crvena stijena Ayers Rock, jedno od velikih svjetskih čuda, poznata i po svom aboridžinskom imenu – Uluru. Zahvaljujući crvenkastoj boji zemlje i stijene, za što je zaslužan željezni oksid, te njenom geografskom smještaju područje se naziva “Crveno središte”.

Stijenu je prvi put opisao istraživač Ernest Giles 1872. godine kao “neobičan oblutak”, a ime je dobila po premijeru Južne Australije, Sir Henryju Ayersu. Pješčenjačkog je sastava, a nakon stijene Augustus koja se također nalazi u Australiji najveći je monolit na zemlji: visoka 318 metara, opsega 8 km, a u dubinu zemlje seže 2,5 km. Površina joj je zaobljena i uglačana tisućljetnim djelovanjem vjetra i kiše. Danas se od monolita vidi samo zarav­njen vrh s okomitim utorima, jer su veći dio prekrile pješčane dine.

Pretpostavlja se da je stijena formirana u doba kambrija kao sedimentna podloga na dnu mora, a kada se prije nekih 300-400 milijuna godina morsko dno izdiglo, sedimentni su slojevi djelovanjem snažnih tektonskih sila dovedeni u okomit položaj, što ih je izložilo selektivnoj eroziji. To je stvorilo špilje i rupe, a na sjeveroistočnoj se strani dio stijene odvojio formirajući strukturu na­zvanu “klokanov rep”.

ZANIMLJIVOSTI_Uluru obronakUluru pokazuje spe­cifične optičke efekte koji privlače brojne turiste i fotografe-entuzijaste iz cijelog svijeta. Ovisno o dobu dana i atmosferskim uvjetima stijena može značajno mijenjati boju. U samu zoru ima narančast odsjaj, kako se Sunce diže na horizontu postaje tamnija, oko podneva je jantarne boje, a u suton je izrazito grimizna s prijelazima od plave i ljubičaste do žarko crvene.

Za australske starosjedioce Uluru je sveto mjesto koje su stvorili mitski preci oblikujući Zemlju na početku Stvaranja, u “Vrijeme snova” ili Tjukurpe, kako to naziva pleme Anangu koje živi na tom području. Uluru je također stjecište broj­nih putova, iwara, kojima su putovala “bića predaka” na svom stvaralačkom zadatku. Brazde po stijeni tragovi su burnih događaja iz te mitske prošlosti koji su stvorili ovo mjesto. Svaki dio stijene, svaka litica ili špilja ima neko sveto značenje, jer su u njima preci pohranili svoju stvaralačku energiju. U nekim se špiljama nalaze crteži koji prenose priče iz Vremena snova. Ti se crteži redovito obnavljaju već tisućama godina nanošenjem stalno novih slojeva boje.

Uluru je i važno inicijatsko mjesto, no tajna znanja vezana za Uluru, jedno od najsvetijih mjesta Aboridžina, za strance ostaju skrivena.

Autor: Tomislav Peharda[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]