Katalonski atlas je skup povijesno važnih geografskih karata izrađenih 1375. godine u sklopu kartografske škole koja je djelovala na otoku Mallorci. Osim točnih geografskih zapisa sadrži i popratna pojašnjenja te živo obojene ilustracije (gradova, vladara i putnika, starosjedilačkog stanovništva, životinja i sustava vjerovanja) pomoću kojih dočarava tada poznati svijet.

Izradio ga je Abraham Cresque, zajedno sa sinom Jehudom, pod pokroviteljstvom kralja Pedra IV. od Aragonije. Pretpostavlja se da je bio izrađen kao dar aragonske kraljevske kuće tek okrunjenom kralju Francuske, Charlesu IV. Od tada se čuva u Nacionalnoj biblio­teci Francuske.

Zodijakalni čovjekAtlas se smatra mostom između dviju kartografskih tradicija: alegorijskih karata svijeta (Mapa Mundi) iz XIII. stoljeća i točnih pomorskih, tzv. portolanskih karata XIV. stoljeća.

Sastavljen je od šest listova pergamenta, veličine 65 x 50 cm, postavljenih na drvene ploče. Listovi su naknadno prerezani po sredini. Oslikani su živim bojama, zlatnom i srebrnom.

Prva dva pergamenta ne prikazuju geografske karte nego sadrže tekst na katalonskom koji se bavi kozmografskim, astronomskim i astrološkim temama, obogaćen crtežima. Opisuje se stvoreni svijet, njegova kreacija i četiri elementa od kojih je stvoren. Tekstovi naglašavaju Zemljin sferni oblik, te pružaju korisne podatke za moreplovce o plimi i oseci, određivanju noćnih sati, itd. Crteži ilustriraju odnose između čovjeka, Zemlje i Univerzuma.

Ostali listovi su karte pravokutnog oblika, a ne kružnog kako je dotad bilo uobičajeno. Također, za razliku od mnogih drugih pomorskih navigacij­skih karata, ova katalonska je po arapskom običaju orijentirana tako da je sjever na dnu, istok se nalazi na lijevoj strani karte, pa tako karta počinje s Dalekim Istokom.

Karte prikazuju tada poznati svijet, s prvenstvenim fokusom na Sredozemlje, sjeverni dio Afrike, Skandinaviju i Aziju. Dok je europski dio atlasa prikazan poput standardnih karata, ostali dio pruža intrigantnu mješavinu stvarnih, mitskih i biblijskih događaja i likova, što se osobito vidi u prikazima južnih i istočnih područja koja su u ono vrijeme bila tajanstvena i manje istražena. Tako je većina otoka točno prikazana, ali su na karti prikazani i neki mitski otoci kao što su “Sretni otoci” koje opisuje Plinije Stariji.

Sjevernim dijelom Afrike dominiraju prikazi velikih afričkih kraljeva: kralja Nubije, kralja Organa prikazanog kao Arapina naoružanog s mačem i štitom. Kralj Malija, Mansa Musa, prikazan je kako sjedi s krunom, držeći kuglu i žezlo, te je nazvan “najbogatijim i najplemenitijim kraljem na svijetu”. Na karti jugoistočne Azije i Kine uvršteni su brojni detalji iz putopisa Marka Pola i putovanja Johna Mandevillea.

Zanimljivo je da na Katalonskom atlasu Azija po prvi puta ima prepoznatljiv oblik i da su označeni indijski i kineski gradovi, npr. Peking gdje stoluje veliki Kublaj-kan. To golemo neistraženo prostranstvo istočno od sredozemnog svijeta koji je Marco Polo opisao kao svijet začina, svile i bajoslovnog bogatstva pobudit će zanimanje europskih sila. Tamo će se uputiti Kolumbo stoljeće kasnije, ali će otkriti sasvim Novi svijet!

Autor: Dunja Rosić[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]