Stoljećima je poznati svijet bio ograničen na Europu, Aziju i Afriku, no tko je zaista i kada otkrio Ameriku, tzv. “Novi svijet”? Učili su nas da je to učinio Kristofor Kolumbo 1492. godine. No, islandska saga o Eriku Crvenom govori o Leifu Erikssonu koji se oko 1000. godine s Grenlanda uputio dalje na zapad. Išao je prema kopnu koje je nekoliko godina ranije vidio Bjarni Herjolfsson. Leif se, prema predaji, iskrcao u zemlji bogatoj pašnjacima, a njegova je vikinška posada navodno naišla i na trsove vinove loze. Zemlju su nazvali Vinland. Uskoro se i nekoliko obitelji naselilo na ovom području, no otišli su već nakon nekoliko godina zbog sukoba sa starosjediocima.

Činilo se da je ova saga dobila svoju potvrdu kada je 1957. godine Sveučilište Yale spletom okolnosti došlo u posjed jedne karte Starog svijeta iz XIII. stoljeća na kojoj je prikazan i Vinland. Zapadno od Grenlanda na karti je prikazan otok označen kao Vinland, a koji odgovara dijelu američkog kontinenta.

Karta, čije porijeklo nikad nije otkriveno, u znanstvenim je krugovima dočekana s velikim zanimanjem, ali i ske­psom. Naime, autentičnost karte činila se upitnom već na prvi pogled, jer je na njoj Grenland prikazan kao otok. Sumnja se da je taj podatak mogao biti poznat u XIII. stoljeću jer nepobitno je dokazano da je Grenland oplovljen tek krajem XIX. stoljeća, zahvaljujući parobrodima koji su mogli ploviti Sjevernim ledenim morem.

U istraživanje autentičnosti karte uključili su se vodeći stručnjaci, a u tu je svrhu 1966. godine organizirana i jedna međunarodna konferencija. Znanstvenici su između ostaloga utvrdili da pergament na kojem je nacrtana karta potječe iz XV. stoljeća, odnosno da karta Vinlanda nije iz XIII. stoljeća, nego, eventualno, neka njena kasnija kopija. Dodatnu sumnju u izvornost karte pobudilo je otkriće da tinta kojom je nacrtana karta izgleda sadrži sastojak koji je u upotrebi tek od 1920. godine.

Bez obzira na njenu autentičnost, karta Vinlanda pokrenula je pitanje o tome tko je prvi otkrio Ameriku, a otkriće ostataka vikinških kuća u zaljevu L’Anse aux Meadows na Newfoundlandu nepobitno je dokazalo da su Europljani bili u Americi stoljećima prije Kolumba.

Autor: Ines Borovac Lašić