3209839Ivan Jakovljevič Bilibin jedan je od najpoznatijih ruskih grafičkih umjetnika s početka XX. stoljeća. Ostao je upamćen po prekrasnim ilustracijama bajki i priča kojima je prikazao magičan svijet ruskog folklora.

Rođen je 1876. godine u Tarkhovu u blizini St. Petersburga. Iako je studirao i 1900. godine završio pravo na Sveučilištu u St. Petersburgu, njegova prava ljubav bilo je crtanje, pa pri kraju studija upisuje umjetničku školu, a zatim i akademiju. Još kao student pridružuje se novoosnovanom umjetničkom udruženju i pokretu Mir iskustva (Svijet umjetnosti), koji izdaje istoimeni časopis te organizira izložbe. Zalagali su se za obnovu ruske umjetnosti i tražili nadahnuće u ruskoj narodnoj umjetnosti i ruskim krajolicima. Bilibin je bio očaran pustim prostranstvima ruskog sjevera, starom Rusijom, slavenskom mitologijom, narodnim pričama i bajkama.

Njegovi radovi, koji na osobit način povezuju tradicionalno i moderno, zamijećeni su u Ministarstvu državnih dokumenata, te mu je ponuđeno da ilustrira seriju bajki između 1901. i 1903. godine. Njegove ilustracije su živopisne, s mnoštvom detalja i boja. Kao grafičar odlično je koristio snagu linija, a preferirao je jasne i sjajne tonove. Bio je vođen snažnim osjećajem za prostor i povijesno doba, a dominantne su mu šume i planine. Ranija su mu djela posebno bogata dekorativnim elementima ruskog folklora i motivima iz tradicionalne umjetnosti kojima često uokviruje sliku.

PR_RU--01--big Cudezni otokOsim ilustriranja bajki, oslikavao je i omote knjiga i časopisa, a radio je i scenografije i nacrte za operne kostime.

Nakon revolucije 1917. godine seli na Krim, zatim u Egipat, te 1925. godine u Pariz. Ponovno surađuje s grupom Mir iskustva, te je kao scenarist i kostimograf pomogao u postavi mnogih ruskih baleta i opera u Parizu i drugim europ­skim gradovima.

U Rusiju se vraća 1936. godine te tamo na­stavlja s radom kao ilustrator, scenograf i kostimograf. Smrt ga je snašla u veljači 1942. godine za vrijeme njemačke blokade Lenjingrada (St. Petersburg).

Autor: Dunja Rosić