Riječ uredništva

10-uvodnik-sfinga

U sveopćoj zbrci današnjeg vremena koja naočigled izmiče kontroli prodirući u skoro sve pore života, neizbježno se nameće ključno pitanje – kako je do toga uopće došlo? Sigurno smo puno toga previdjeli i krivo procijenili jer smjer kojim idemo u mnogim aspektima nije dovoljno jasan. Očito je da moramo iz svega nešto naučiti kako bismo mogli napraviti zaokret prema uređenijem i potpunijem životu koji moramo potvrditi kroz skladniji suživot sa svime…

Povijest nas uči da je izvor mnogih lutanja i patnji neznanje, ali i nešto daleko opasnije od toga, a to je polovično i lažno znanje. Kako ga nadići? Kako se osloboditi mreže zabluda i površnih, iskrivljenih stavova i pronaći put prema znanju?

Na jedan važan putokaz ukazali su nam filozofi poput Sokrata – preispitivanje vlastitog znanja i priznavanje neznanja kako bismo s novom svježinom prionuli učenju, ispravljali pogreške, obnovili susrete s idejama i dijelili ideje s drugima. Drugi važan, gotovo izgubljen putokaz ponovno su na svjetlo dana iznijeli Jung i drugi suvremeni filozofi – povratak arhetipovima i simbolima kako bi se na njihovim krilima usmjerila naša svijest i povezala s neizrecivim smislom svega što postoji…

Sadržaj

Arhetipovi-i-simboli-CGJunga-figura

PSIHOLOGIJA

Arhetipovi i simboli C. G. Junga

Carl Gustav Jung, švicarski psiholog i psihijatar, začetnik tzv. analitičke psihologije, dao je veliki doprinos proučavanju psihe kao cjeline svjesno-nesvjesnih sadržaja koji se međusobno dopunjuju. Jung ističe ulogu nesvjesnog i upoznaje nas sa simbolima putem kojih se ono nesvjesno izražava. Pomoću simbola dolazimo do njihovih arhaičnih korijena – arhetipova ili obrazaca ponašanja pohranjenih u kolektivnom nesvjesnom. Osvještavajući nesvjesno upoznajemo sami sebe što nam pruža mogućnost živjeti svjesniji i sretniji život.

znacaj-simbola-knjiga-pocetna

SIMBOLIZAM

Značaj simbola – temelja humanoga reda

Ohrabren uspjehom znanosti i tehnologije i prenaglašavajući važnost razuma, moderni je čovjek sustavno odstranio sveto. Svijet je postao – svjetovan, a životu i čovjeku oduzeta je duhovna dimenzija. No, čovjek je istovremeno racionalan i intuitivan. Zaborav vlastitih duhovnih korijena doveo je do duboke krize identiteta i dezorijentiranosti. Simboli i mitovi koji povezuju vidljivu i nevidljivu stvarnost pružaju čovjeku mogućnost obnoviti višedimenzionalnu sliku svijeta, razotkrivajući mu ujedno njegovu sudbinu.

ae_spring2016debruyckere_opener

AKTUALNO

Obrazovanje i tehnologija

Obrazovanje je postalo nepovratno isprepleteno s tehnologijom koja ima ogromne prednosti u motiviranju mladih. Za svako nastavno područje postoji obilje internetskih stranica, interaktivnih igara i video sadržaja. No, to ima i negativne strane. Mladi izravnu komunikaciju smatraju sve težom, a sve veća zaokupljenost tehnologijom umanjuje im mogućnost dragocjenog boravka u prirodi. Upitno je i jesu li moderne generacije zahvaljujući tehnologiji obrazovanije jer pravo je obrazovanje daleko dublje od prikupljanja informacija.

Konstantin-Stanislavski

UMJETNOST

Stanislavski – glumom do istine

Konstantin Stanislavski, ruski režiser, glumac i teatrolog, istaknuta je ličnost glumačke umjetnosti XIX. i XX. stoljeća. Teatralna gluma njegova vremena koja je gotovo karikirala ljudska stanja i emocije nagnala ga je na uvjerljivo prikazivanje ljudskog iskustva. Razvio je umjetnost proživljavanja koja je zahtijevala uranjanje u djelo i lik te produbljenu psihološku interpretaciju da bi se poruke što bolje prenijele publici i potaknule njezin odziv. Metoda Stanislavskog imala je golemi odjek i promijenila je glumačku tehniku širom svijeta.

Gobeklitepe-naslovna

TRAGOM PROŠLOSTI

Göbekli Tepe

Prapovijesno nalazište Göbekli Tepe na jugoistoku Turske stručnjaci nazivaju arheološkim čudom. Nalazište je datirano u najstarije razdoblje ljudske povijesti, kameno doba, doba lovaca-sakupljača, što se ozbiljno kosi s njegovom arhitektonskom kompleksnosti i monumentalnosti. Čini se da Göbekli Tepe predstavlja poglavlje u povijesti za čije postojanje nismo znali. Dok se iskapanja nastavljanju, zagonetke se nižu jedna za drugom, kao i brojne hipoteze o njegovoj funkciji.

KP-razbijena-posuda

citat-oraoJa nisam ono što mi se dogodilo,
ja sam ono što izaberem postati.

C. G. Jung

Click edit button to change this text.