Riječ uredništva

08-uvodnik-veslacica
Jedna od stvarnih i velikih čovjekovih potreba vezana je uz ideal života u miru što podrazumijeva nutarnji i izvanjski te individualni i kolektivni aspekt ovog pojma. Očigledno je koliko na svim planovima nedostaje istinski mir jer je često uspostavljen samo privremeno, krhko i prividno. No, zašto ga je tako teško ostvariti?

Kao i u mnogim drugim slučajevima, problem je subjektivna i površna slika stvari. Mir doživljavamo kao statično i uljuljkano stanje u kojem nas nitko ne uznemirava, u kojem uživamo blagodati i sve se odvija kako očekujemo, u kojem postoji samo vlastiti prostor mira i slobode bez viđenja potpunije slike sebe i drugih. To je vrlo ograničen i labilan mir u koji se volimo pasivno skloniti i kao takav ne može dugo trajati jer vodi stagnaciji i tjeskobi, što je suprotno željenom miru. Stari Grci su jedan od dubljih uzroka ovog stanja nazivali hibris, obijest koja dovodi do oholosti, razuzdanosti, ali i nasilja. To je nekontrolirana snaga koja obuzima čovjeka navodeći ga na djela suprotna njegovoj pravoj prirodi kao i prirodi svega što postoji.

Da bi se izašlo iz ove mreže iskrivljenih težnji, potrebni su svjesni i sigurni koraci prema onom najboljem u nama i oko nas, prema prirodnoj harmoniji koja svojom blagotvornom rukom usklađuje i pomiruje sve što postoji. Ako joj spremno krenemo ususret, povest će nas prema čistoći nadahnjujućeg, poticajnog i stvaralačkog mira.

Sadržaj

nutarnji-i-vanjski-mir-surfer
AKTUALNO

Jesu li nutarnji i vanjski mir mogući?

Odsustvo mira obilježje je modernog svijeta i čovjeka. Za mir u svijetu ključan je mir u čovjeku. Za to je potrebno uskladiti misli, osjećaje, riječi i djela te slijediti ono što smatramo ispravnim. Pronalaženju nutarnjeg mira pomaže promatranje Prirode da bismo uvidjeli da je sve stvoreno povezano i dio božanskog plana te da svatko ima svoj put, svoj način postojanja i izražavanja. To uklanja nerazumijevanje i vodi izgradnji mirnog suživota s drugim ljudima i svime stvorenim.

albert-schweitzer-naslovna
VOLONTERSTVO

Albert Schweitzer

Albert Schweitzer, liječnik, glazbenik i filozof, svijetli je primjer humanosti u vrijeme bezdušnog kolonijalizma. Napušta uspješnu karijeru u Francuskoj da bi postao liječnikom u afričkoj prašumi gdje je djelovao preko četrdeset godina. Osim liječenja, prosvjećivao je crnačko stanovništvo, borio se protiv rasnih predrasuda i kolonijalizma. Za svoje životno djelo dobio je Nobelovu nagradu za mir 1953. godine. Pokazao je da je moguće vlastitim naporom i požrtvovnošću ostaviti svijet malo boljim i ljepšim nego što smo ga zatekli.

dogoni-naslovna
MITOLOGIJE

Dogoni

Dogone, narod jugoistočnog Malija koji je stoljećima živio izolirano od ostatka svijeta pomno čuvajući svoje predaje, dugo se smatralo primjerom primitivnog naroda. Istraživanja francuskih istraživača 1930-tih otkrila su posve drukčiju sliku i skrenula pozornost čitave znanstvene javnosti na ovaj mali narod. Njihova kozmogonijska slika svijeta sadrži iznenađujuće poznavanje astronomije! Do danas ostaje nerazriješena zagonetka otkud Dogonima složena astronomska znanja bez teleskopa.

Okapi-virunga-nacionalni-park
PRIRODA

Okapi nije izumro

Okapi u sebi ujedinjuje karakteristike zebre, konja i žirafe, no najbliži mu je srodnik žirafa. Predstavlja svojevrsni živi fosil jer je u istom obliku živio još u periodu miocena. Obitava samotno u teško pristupačnoj prašumi na sjeveroistoku Demokratske Republike Kongo. Čovjekovu prisutnost osjeća čak na tri kilometra udaljenosti pa je teško vidljiva životinja. Ubraja se u ugrožene vrste zbog sječe šuma i krivolova tako da su fotografije iz 2008. odagnale strahove da je istrebljen tijekom dugotrajnog rata u Kongu.

Pinokio-i-Gepetto
KNJIŽEVNOST

Odrasti uz Pinokija

Dječje priče otvaraju vrata u čudesan svijet pun neobičnih događaja i doživljaja koji ostaju s nama cijeli život i u kojima uvijek pobjeđuje dobro. Jedna od takvih priča je i Pinokio, klasik dječje književnosti talijanskog pisca Carla Collodija, koja govori o nestašnom drvenom lutku koji nakon niza nedaća oživi i postane pravi pristojan dječak. Kroz Pinokijeve zgode Collodi je nastojao potaknuti djecu da istražuju život i usvajaju životne vrijednosti. Pinokio je jedno od najprevedenijih djela talijanske književnosti.

08-citat-ruka-prirodeNema mira
bez razumijevanja.

Izreka iz Senegala