Uvodnik-zemlja-na-zelenom

Svima nam je poznat zakon o očuvanju energije i susreli smo se s njegovim različitim vidovima i posljedicama. Primajući i transformirajući energiju Sunca, čitava priroda Zemlje stvara i održava život, a njegov rast i preobrazba neizbježno su povezani i uz određene oblike daljnjeg usmjeravanja primljenih energija. Sve se to odvija postupno i gotovo neprimjetno, ritmičkim kruženjem čiji su nam početak i kraj nedokučivi čak i s aspekta mehaničkog pristupa prirodnim procesima.

Međutim, vidljivi plan prirode tek je jedan dio začuđujućih procesa koji se odvijaju na nevidljivom planu… A čovjek kao dio tih zbivanja ima posebnu ulogu – biti svjesniji sudionik, a ne samo pasivni promatrač i potrošač. Zato njegovo čuvanje životnih energija prirode treba prerasti u učenje i suradnju s njezinim vitalnim zakonima. Tako ostvaruje nutarnji rast i transformaciju koja se izražava u svjesnom raspolaganju i produbljivanju učenja. Kao posljedicu toga potiče sposobnost kreativnog izražavanja kojom se stvarno usavršava ostavljajući autentičan trag u svijetu.

Danas očekujemo da se stvari odvijaju same po sebi, čekamo čuda i da vrijeme učini ono što bismo trebali učiniti mi! Samo bismo primali, a i to ne znamo ispravno jer je to zapravo puno teže. Često primamo pasivno, neodgovorno, površno, nezahvalno… Zbog toga darovi života slabije dopiru do naših trajnijih osjećaja i dubokih razmišljanja. Ne povezujemo primjere oko nas sa sobom i tako gubimo priliku za pronalaženjem i poboljšanjem sebe…

Zato je važno kako primamo i s kojom se namjerom uključujemo u proces usvajanja. Ako se to odvija živog duha, odgovorno i spremno, s dubokom zahvalnošću za mogućnost sudjelovanja u tajnovitom bilu zakona prirode, plemenito djelovanje tada postaje prirodna posljedica.

marsove-umjetnosti-naslovna

FILOZOFIJA

Marsove umjetnosti

Marsove umjetnosti starorimski je naziv za borilačka umijeća koja nalazimo u različitim oblicima u svim dijelovima svijeta. U svojoj osnovi nijedna borilačka vještina nije namijenjena destrukciji, već upravo obrnuto, miru i harmoniji. Svaki istinski ratnik, vitez, junak, antički heroj uvijek je djelovao plemenito i humano, u skladu s dubokim moralnim principima, koristeći svoju vještinu samo u službi dobra i pravde. Iako je danas njihov nutarnji aspekt zaboravljen, sve Marsove umjetnosti sadrže istu filozofiju čija je zadaća u prvom redu formiranje čovjeka usmjereno prema zaštiti i uzdizanju svih živih bića u prirodi.

borilacke-vjestine-macevaoci

PSIHOLOGIJA

Formiranje karaktera pomoću borilačkih vještina

Borilačke vještine danas uglavnom povezujemo uz sport ili tehnike samoobrane, no one su puno više od toga. Iako su izvorno služile poučavanju borbi na bojnom polju, učitelji tih vještina razvijali su vrstu borbe kojom se izgrađuje i obrazuje karakter te razvija nutarnji mir. Polaznici su vježbali samodisciplinu, usredotočenost kako bi se prepoznao pravi trenutak za djelovanje, suočenje sa strahom… Takva disciplina može i današnjem čovjeku biti velika pomoć u ispravnom nošenju s izazovima i iskušenjima modernog vremena.

kodeks-samuraja-samuraj

FILOZOFIJA

Kodeks samuraja

Kodeks samuraja, japanskih ratnika i vitezova, nepisani je skup viteških moralnih načela. Sastoji se od nekolicine maksima koje su se prenosile usmenim putem ili su zabilježene perom nekog slavnog samuraja. Porijeklom iz samurajske obitelji, iznimno svestrani Inazo Nitobe, koji je živio krajem XIX. i početkom XX. stoljeća, u svojoj knjizi Bushido – kodeks samuraja izlaže osnovna načela samurajskog morala i etike čiji je glavni cilj bio čvrst i ispravan karakter. U osnovi te etike nalazi se trolist: Mudrost, Dobrohotnost i Hrabrost, pa je knjiga ujedno dragocjen putokaz za svakodnevni život.

Sonam-Wangchuk-photo

AKTUALNO

Himalajski inovator i edukator – Sonam Wangchuk

Sonam Wangchuk, himalajski inženjer i inovator, sinonim je za obrazovnu reformu i održivost u Ladakhu. Utemeljitelj je pokreta kojim je pokrenuo temeljitu i iznimno učinkovitu reformu školskog sustava. Osnovao je i kampus za srednjoškolce u kojem potiče inovativnost među mladima, a glavni su im projekti primjena solarne energije te ledene stupe za učinkovito korištenje vode ledenjaka. Inovacijom ledene stupe osvojio je prestižnu nagradu švicarske Zaklade Rolex. Sam kampus prerastao je u globalno ekoselo koje vodi pod motom Bistra glava – vješte ruke – ljubazno srce.

Akira-Kurosawa-Redatelj

UMJETNOST

Akira Kurosawa – Plemenitost iza filmske kamere

Akira Kurosawa, japanski filmski redatelj i scenarist impresivnog filmskog opusa, jedan je od najoriginalnijih autora svjetske kinematografije. Njegovi filmovi nadahnuti su  japanskom tradicijom, ali i zapadnim književnim klasicima (djelima Dostojevskog, Tolstoja, Shakespearea), a karakterizira ih besprijekorna tehnička izvedba. Snažno je utjecao na cijelu zapadnu kinematografiju i redatelje te nastavlja biti uzorom sedme umjetnosti širom svijeta. Ostao je zapamćen kao umjetnik s dubokim osjećajem za ljudsku dramu.

Danxia-planine-u-magli

PRIRODA

Danxia – Kineski geološki fenomen

Jedinstveni krajolici koji se protežu od jugoistoka prema jugozapadu Kine nose naziv Danxia, u prijevodu Purpurni oblak, zbog neobičnih formacija stijena koje se uzdižu u crvenkasto-purpurnim nijansama. Riječ je o velikom umjetničkom djelu prirode koje je nastajalo tijekom milijuna godina geološke evolucije. Danas je to područje prirodni laboratorij za proučavanje evolucije Zemljine kore, ali i razloga izumiranja dinosaura. Svojom neobičnom ljepotom ovi krajolici pobuđuju religiozne osjećaje, pa se tu nalaze i brojni tragovi taoizma i budizma.

china-1177009Ako znate Put,
vidjet ćete ga u svemu.

Miyamoto Musashi