Riječ uredništva

uvodnik-tao

Tisućljeća kontinuiteta kineske tradicije čuvala su i obnavljala mnoga stara filozofsko-religijska učenja i simbole. Veliki mudraci poput Konfucija, Lao Tzua i Buddhe ostavili su značajan trag u kineskoj kulturi ne samo zbog univerzalnosti svojih poruka nego i zbog nastojanja da unesu novo svjetlo u drevne koncepte i sustave vrijednosti. Ova su učenja bliska i svakom suvremenom čovjeku koji je došao u bliži doticaj s njima jednostavno zato što su uvijek aktualna i od vitalne važnosti onom najvišem i neprolaznom u svakom ljudskom biću.

Jedan od danas najpoznatijih starih kineskih koncepata vezan je uz taoistički simbol yin i yang koji izvorno znači “tamno-svijetlo”, “negativno-pozitivno” i odnosi se na polarnost svega što postoji. Yin i yang proizlaze iz nepromjenjivog jedinstva Tao i zajedno tvore temeljni princip dualnosti univerzuma u vječnoj mijeni. Prepoznatljivi prikaz ove žive, dinamične harmonije je krug presječen polukružnom vijugavom linijom koja spaja njegove crne i bijele površine. Zanimljivo je da se u središtu nutarnjih polukrugova nalaze komplementarni kružići, bijeli na crnoj i crni na bijeloj površini, čime dualnost nadilazi prividnu razinu sukoba i dobiva dimenziju ujedinjenja suprotnosti.

Stari kineski mudraci jednostavno poručuju da je smisao postojanja suprotnih kvaliteta, u jednom ključu, njihova skladna međusobna nadopuna koja je moguća upravo zato što svaka strana ima barem djelić one druge. Ujedinjene istim skrivenim izvorom, svojom neprekidnom izmjenom ostvaruju prijenos vitalne snage i pokreću život na mnogim razinama univerzuma.

Sadržaj

DSG-leptir-png-20
AKTUALNO

Najbolje promjene počinju s nama

Suočeni smo s ozbiljnim problemima koji pogađaju stanovništvo svijeta, planet Zemlju i izglede za budućnost. Sagledavanje problema i izlaza polarizira gledišta, izaziva međusobne optužbe i okrivljavanje onih koji se nalaze na drugoj strani. No, oštre kritike i prazna obećanja ne donose rješenja. Istodobno, svatko želi živjeti udobno, ne brinući o drugima. Želimo li istinski bolji svijet i svjetliju budućnost, neophodno je da svatko bude svoj strogi sudac i primjer onog najboljeg što čovjek ima u sebi. Zato je važno započeti od sebe.

kineska-kultura-3a
FILOZOFIJA

Kako su konfucijanizam, taoizam i budizam oblikovali kinesku kulturu

Drevni su kineski mudraci spoznali da je sve u stalnom pokretu i mijeni uslijed neprekidnog djelovanja kozmičkih polariteta yin i yang i da je jedino promjena postojana. Stoga je u kinesku kulturu usađeno prihvaćanje promjenjive prirode života. U njenom oblikovanju ključan je troplet konfucijanizma, taoizma i budizma, a na osobnoj razini to su tri načina transformacije i usavršavanja čovjeka. Ipak, tijekom posljednjih dvije tisuće godina najdublji trag ostavilo je Konfucijevo učenje koje ponovno oživljava u XXI. stoljeću.

lao-tzu-knjiga--puta-i-vrline-put-prema-suncu
FILOZOFIJA

Lao Tzu – Tao Te Ching: Knjiga puta i vrline

Lao Tzu se smatra osnivačem taoizma, a pripisuje mu se i bezvremeno djelo kineske mudrosti Tao Te Ching – Knjiga puta i vrline. Ova knjižica kratkim i sažetim stihovima koji vrve prividnim proturječjima izražava svu dubinu i smisao taoističke filozofije. Ona je poticaj “tihom promatranju” vanjskog i našeg nutarnjeg svijeta te uspostavi ravnoteže između njih, iz čega proistječe ispravno življenje, a to je put do neizrecivog Tao.

Crvena-stijena
KNJIŽEVNOST

Četiri velika kineska romana

Književnost koja zrcali život najbolji je način upoznavanja drugog naroda, njegovih običaja, društvenih odnosa, vjerovanja, stremljenja. Četiri velika kineska romana smatraju se remek-djelima i dio su kulturne povijesti Kine. Nastali su u razdoblju od XIV. do XVIII. stoljeća, a njihove odjeke pronalazimo u književnostima susjednih naroda. Oni zapadnom čitatelju približavaju tradicionalni kineski način razmišljanja, ali i potvrđuju da čovjeka bez obzira na prostor i vrijeme oduvijek zaokupljaju ista pitanja i iste teme.

zad-nephrite-jade
TRAGOM PROŠLOSTI

Žad – Kamen Neba i Zemlje

Iza imena “žad” kriju se dva minerala: žadeit i nefrit. Zbog svoje ljepote i naročitih svojstava bio je izuzetno cijenjen u mnogim kulturama starog svijeta. Predmeti od žada koristili su se u vrlo različite obredne svrhe. Osobito mjesto i duboki simbolizam imao je u Kini i kod naroda Srednje Amerike. U Kini je bio simbol besmrtnosti i onoga koji je u sebi ujedinio najviše vrline, a u Srednjoj Americi i simbol obnove života.

Dar-sjecanja-4a

citat-konfucijePlemenit čovjek oklijeva u govoru, a hita u djelovanju.

Konfucije