Najbitnija pitanja koja je čovjek ikada postavio još uvijek nemaju potpuni odgovor, a prisutna su i važna u svim vremenima. Kada bismo ih pokušali sažeti, dobili bismo nekoliko jednostavnih univerzalnih pitanja o tome koji je smisao i uzrok svega, kako je sve nastalo, što se nalazi iza nebrojenih oblika manifestacija… Ako se nakratko zamislimo nad tim velikim metafizičkim pitanjima, nesagledivim u svojoj dubini i značenju, primijetit ćemo da se oko njih prepleću i neka druga, malo bliža našoj ljudskoj dimenziji, pitanja o tome tko smo, što je život i zašto živimo, kako smo dobili svijest zbog koje se upravo i sve to pitamo…

Mnogi veliki i mudri svih epoha okretali su se tim ključnim pitanjima nastojeći ih dokučiti, povezati sa sobom i tako izgraditi jedan dio puta ili ostaviti ucrtane smjerove ruta da bi oni iza njih mogli nastaviti dalje. Isto tako, svatko je od nas barem ponekad zastao nad njima tražeći odgovore. Nema sumnje da smo tijekom života dobivali puno poduka i usmjerenja, čak i onda kada smo zaboravljali na pitanja, ali ih često jednostavno nismo primijetili zaokupljeni nečim drugim…

Međutim, ako usmjerimo pozornost prema temeljnim općeljudskim pitanjima, sva se ona u našoj nutrini najprije pretvore u jedno jedino pitanje: Kako zaista biti Čovjek? Intuitivno znamo da su bitniji od samog odgovora način na koji sebi postavimo to pitanje i koliko shvaćamo njegovu važnost. Svjesnim postavljanjem tog pitanja pokrećemo vlastite jasne kriterije pomoću kojih možemo korisno djelovati i biti dalje od svega neprimjerenog i štetnog, nama i svemu oko nas. A tako smo zasigurno malo bliže svemu boljem i stvarnijem… Ne čini li svatko od nas svojim životnim iskustvom jedan važan dio pitanja i odgovora koji traže Čovjeka kako bi ga uvijek iznova oživljavali i obnavljali?

Put

FILOZOFIJA

Put

Put kao pojam podrazumijeva usvajanje učenja iskušanih u praksi s ciljem ostvarenja čovjekove evolucije. Stupivši na Put, čovjek prolazi iskušenja čije nadilaženje zahtijeva svjesnu promjenu u razmišljanju, osjećanju i djelovanju, odnosno transformaciju nas samih. Na Putu se mijenja, kali i sve više približava svojoj arhetipskoj prirodi. Pojam puta poznavale su sve velike civilizacije prošlosti i posjedovale su vlastite verzije, no različiti putevi vode istom krajnjem cilju: povratku izvoru iz kojeg je sve proizašlo.

PSIHOLOGIJA

Čežnja za promjenom

Problemi modernog svijeta mnogi su i golemi te svi priželjkujemo bolji i ljepši svijet. Nadamo se da će promjena vlada, sustava, zakona ili međunarodni sporazumi dovesti do željenih promjena. No, je li moguće promijeniti svijet nabolje ako čovjek koji njime upravlja i koji je sam uzrok većine problema, ostane isti, nepromijenjen? Gandhijeva poruka da sami trebamo biti promjena koju želimo vidjeti u svijetu, nikad nije bila aktualnija. Promjena dolazi svjesnim nastojanjem svakog pojedinca i uvijek dolazi iznutra.

Strah od nepoznatog

AKTUALNO

Sindrom panike – II. dio

Panika, strah od straha, vrsta je dezorganizacije ličnosti koja rezultira nemogućnošću odgovarajućeg suočenja s kriznom situacijom. Može se pojaviti kod bilo koga, a pretjerana zaštita kojoj smo skloni te uvjerenje da smo na sigurnom, čini nas još ranjivijima i podložnijima panici. No panika se može izbjeći odgovarajućom pripremom: ako izgradimo stabilno nutarnje stanje koje će nam omogućiti mirno i sabrano reagiranje te hrabro nošenje s bilo kakvim okolnostima.

EX LIBRIS

Eckhart Tolle – Govor tišine i moć sadašnjeg trenutka

Eckhart Tolle, suvremeni pisac njemačkog podrijetla, autor je popularnih djela Moć sadašnjeg trenutka i Govor Tišine. U njima u sažetom obliku jednostavnim jezikom daje smjernice i odgovore na temeljna životna pitanja, duboko dotičući ono bitno. Glavna je ideja postizanje unutrašnje sreće i zadovoljstva usredotočujući se na sadašnji trenutak.

Čovjek hrani labudove

EX LIBRIS

Što je to što zovu Tao?

Kineski pojam Tao, put ili način, središnji je pojam taoizma koji je jedan od bitnih stupova kineske tradicije. Pojam Tao pojavljuje se najčešće u vezi s imenom kineskog mudraca Lao Tzua, iako je daleko stariji od njegova vremena. Opisuje ga se kao nešto što se ne može izraziti riječima, tek nagovijestiti paradoksima i pričama. Taj nepromjenjiv krajnji princip ne može se pojmiti pomoću fizičkih osjetila ni razumom, jedino mu se možemo približiti intuicijom.

Konji u trku

PRIRODA

Konj – čovjekov plemeniti pratilac

Konje danas uglavnom viđamo u filmovima, a konjsku su snagu zamijenili brzi i skupi automobili, no na leđima ove lijepe i plemenite životinje gradile su se i rušile civilizacije, osvajali kontinenti, povezivali narodi i kulture. Aleksandrov Bukefal, Napoleonov Marengo, ali i mnogi drugi konji ušli su u povijest kao čovjekovi vjerni pratioci. Na Burakovim je leđima poslanik Muhamed uzašao na nebo, a u mitovima konji vuku kola sunčanih bogova i gromovnika…

Epikur
Biti sretniji nemoguće je
ne živimo li
mudro, lijepo i pravedno.
Nemoguće je živjeti
mudro, lijepo i pravedno
ako nismo sretni.

Epikur