Tao je kineski pojam koji znači put ili način. Učitelj Lao Tzu rekao je: “Tisuću milja dugo putovanje započinje prvim korakom.” Tao je najlakše predstaviti pomoću priča.

Što je to što zovu Tao? – Riba u oceanu.

Jednom davno mlada riba upita stariju: “Svi govore o toj stvari zvanoj ‘ocean’. Što je to točno?”

Starija i mudrija riba odgovori: “Ocean je ono što te okružuje sa svih strana.”

Mlađa riba nije razumjela. “Što to znači? Nema ničega oko mene! Ako me ocean okružuje sa svih strana, zašto ga ne mogu vidjeti?”

“Naravno da ne možeš”, starija riba strpljivo odgovori. “Ocean je i u tebi i oko tebe. Kada se krećeš, on se kreće zajedno s tobom. Kada se zaustaviš, i on se zaustavi. Rođena si u oceanu i umrijet ćeš u njemu. Omotan je oko tebe poput tvoje kože.”

“Ali, kako mogu reći da postoji, kad ga ne mogu vidjeti?”

“Moraš upotrijebiti nešto više od svojih očiju. Ne možemo vidjeti ocean, ali ga možemo osjetiti. Vjeruj svojim osjećajima – oni su ključ.”

Konfucije jednom reče: “Ribe zaboravljaju da žive u vodi. Ljudi zaboravljaju da žive u Taou.” Tao je nevidljivi ocean koji nas okružuje sa svih strana. On prožima sve na svakom planu postojanja, tako da je unutar nas i oko nas. Omotani smo njime kao vlastitom kožom, pa ipak ga ne možemo pojmiti pomoću naših fizičkih osjetila.

Tao-u-svakodnevnom-zivotu-yin-yang-simbolMudraci prošlih vremena nastojali su objasniti Tao: “Što god da je krajnji princip na kojemu počiva stvarnost, zovemo ga Tao. Koja god da je istina u središtu svih duhovnih istina, zovemo je Tao.”

Jedini način na koji se može pristupiti Taou jest osloboditi se ograničavajućeg stiska logike i upotrijebiti snažniji alat – intuiciju. Kada razum ne uspijeva pojmiti Tao, srce će mu prići i prigrliti ga shvaćanjem pomoću intuicije.

Priredio: Jim Pang
S engleskog preveo: Krešimir Andjel
Izvadak iz knjige Dereka Lina: Tao u svakodnevnom životu