USPJEH_PrvasicSvi želimo pobjeđivati

Uspjeh je oduvijek bio cilj, no on se nije uvijek shvaćao na isti način. Ono što je u prošlom stoljeću ili prije nekoliko desetljeća značilo uspjeh, danas već može predstavljati samo nejasnu i staromodnu čežnju, dok nove težnje dolaze na mjesto starih. Samo je jedno trajno, a to je želja za uspjehom, potreba za pobjeđivanjem, potreba da budemo prihvaćeni i da nas drugi uvažavaju.

Posve je jasno da je u posljednje vrijeme uspjeh ograničen na društveni prestiž i ekonomsku moć, iz kojih mogu proizići drugi oblici moći koji na svoj način uvećavaju prestiž. Ne čudi stoga što mladi svoje težnje usmjeravaju prvenstveno prema ovim formulama uspjeha ukoliko se žele integrirati u društvo u kojem žive i ukoliko ne žele biti dio dugačke liste onih “na margini”. Danas se na budućnost gleda iz ove perspektive: odabir zvanja mora pratiti niz nužnih pitanja o njegovoj praktičnosti s obzirom na mogućnost stjecanja moći i bogatstva. Povećava se broj programa koji se pohađaju zbog mogućnosti brzog i velikog uspjeha, zbog društvenog položaja koji se smatra solidnim i traj­nim. Međutim, nije zlato sve što sja.

Kada bi ovo doista bile formule za uspjeh u životu, trebalo bi biti puno više sretnih ljudi nego što ih ima. U najmanju ruku, moramo prihvatiti činjenicu da je uspjeh jedno, a sreća nešto drugo.

Ne bismo li, možda, trebali graditi druge vidove uspjeha koji, iako se ne podudaraju s prihvaćenim oblicima, mogu postati daleko stvarniji?

Jedna od stvari koje nas najviše zaokupljaju jest nedostatnost onoga što postižemo, kratkotrajnost onoga za što vjerujemo da je trajno, neodrživost onoga za što smo pretposta­vljali da je neuništivo.

Što se uspjeha tiče, vrijedi slje­deće: potreban nam je uspjeh koji, koliko god malen bio, neće odmah nestati, koji nam pruža barem malo zadovoljstva i mira. Predlažemo stoga nekoliko jednostavnih ključeva za ostva­renje uspjeha na najrazličitijim područjima, uspjeha koji je humaniji, stabilniji i usklađeniji s našim snovima i težnjama.

Očito je da nije dovoljno samo sa­njati da bismo se pretvorili u pobjednika. Treba djelovati, znati razvijati zdravu aktivnost utemeljenu na volji. Ne djelovati zato da bismo djelovali, nego birati najbolje i najprikladnije djelovanje.

USPJEH_Ima a nemaStari savjet da trebamo upoznati sami sebe nije izgubio na aktualno­sti; teško da se možemo usmjeriti na neki koristan posao ukoliko ne znamo tko smo, koje su naše sposo­bnosti i mogućnosti. A kad ih jednom upoznamo, trebamo ih uvježbavati primjenjujući ih kroz djelovanje koje je korisno i nama i drugima.

Trebamo dobro raditi sve što radi­mo, ne samo zbog moguće nagrade, nego zbog zadovoljstva koje je rezultat vlastite djelotvornosti. Trebamo se znati uskladiti s onime čime raspolažemo, no u isto vrijeme ne smijemo se nikada s time pomiriti, nego si stalno posta­vljati više ciljeve.

Ne smijemo nikada dozvoliti da nas problemi osujete, bez obzira koliko nam teški izgledali. Naprotiv, trebamo ojačati maštu kako bismo pronašli izlaz i rješenje. Poteškoće trebamo shvaćati kao iskušenja za našu inteligenciju i volju. A u najgorem slučaju, neuspjehe trebamo pretvoriti u prilike za novi početak.

Trebamo znati koristiti prilike. Život je pun prilika, no nećemo ih vidjeti hodamo li zatvorenih očiju. Ako smo zaokupljeni vlastitim sukobima i stalno o njima razmišljamo, izgubit ćemo energiju i nećemo moći izaći iz ovog začaranog kruga, ne primjećujući tako tisuće vrata koja nam nudi ovaj zamišljeni labirint.

Trebamo neprestano nastojati vo­ljeti, jer to je najbolji način da shvatimo druge. Trebamo radosno i velikodušno pomagati drugima, jer to je najbolji način da budemo zadovoljni sami sobom.

Trebamo tražiti smisao života i pokušati pronaći smisao vlastitog života. Ništa se ne događa slučajno…

Trebamo svakodnevno usavršavati sve što radimo, poboljšavati sve što nas okružuje. Unijeti ljepotu u svaki kutak i svugdje unijeti svjetlo, izvana i iznutra, gdje god se nalazili.

Onaj tko uspije primijeniti ovih nekoliko ključeva, postat će zadovoljna osoba, osoba sigurna u sebe. Onaj tko ovo ostvari, pravi je pobjednik. I makar to nitko neće priznati jer to ne dozvo­ljava moda, svi bi bili sretni da postignu ovakav uspjeh.

USPJEH_Blanka_VlasicUspjeh: neprekidan rad

Svaki je uspjeh rezultat mnogih malih bitaka iz kojih ponekad izlazimo kao pobjednici, a ponekad kao poraženi. Međutim, u neumornom rastu i usa­vršavanju svega što postoji oko nas ne postoje konačni porazi, niti uzalud potrošena energija.

Sigurnost u samoga sebe

Svaki put kad uspijemo pobijediti, pa makar to bile male pobjede, gradimo moćan oslonac koji poteškoće ne mogu tako lako uzdrmati. Bez obzira na mnoštvo problema s kojima ćemo se suočavati, uvijek će nam dolaziti sjećanje na postignute uspjehe, sigur­nost zbog onog što smo dobro obavili. “Jednom sam mogao” postaje pokretač za “Moći ću svaki put”.

Ne smijemo miješati ovu intimnu sigurnost u sebe, koja se strpljivo gradila, sa samozadovoljstvom. Samo­zado­voljstvo je tek sjena koja se ne može usporediti s autentičnom sigurnošću u sebe, onom koja je postala upoznavanjem samoga sebe, razvojem vrlina, vježbanjem vlasti­tih mogućnosti, stalnim iskušavanjem na pogreškama i njihovim ispravljanjem, raspršivanjem mraka snagom unošenja jasnoće u sve stvari.

Uspjeh i pobjeda

Nama bi se više sviđalo da uspjeh dođe sam od sebe, bez ikakvog rizika za nas.

Smatramo ga dugom sudbine prema nama, a ne shvaćamo da smo mi ti koji smo dužni: zato jer ne znamo vidjeti niti iskoristiti prilike… Moramo zapamtiti da je uspjeh pozitivan rezultat bilo čega što sebi postavimo kao zadatak.

Tako uspjeh nije moguć ako prethodno ne postoji:

  • cilj ili svrha
  • usmjerenost duha
  • sredstva za djelovanje
  • pozitivan ishod

Uspjeh je objektivna činjenica.

Pobjeda je intimna radost koja izvire iz uspjeha kad smo pokrenuli sve naše snage.

Običan uspjeh može zadovoljiti taštinu. Osjećaj pobjede oplemenjuje dušu.

Autor: Delia Steinberg Guzmán[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]