George Lucas

George Lucas

Nekoć davno u veoma dalekoj galaksiji…
Tko je mogao predvidjeti da će pojava prve epizode Ratova zvijezda – Nova nada 1977. godine, jednog od tzv. fantastično-akcijskih filmova, pokrenuti toliko zanimanje koje će trajati godinama? Tim više što bismo danas mogli reći da je tehnologija kojom je snimana prva epizoda, ali i dio ostalih, primitivna. Što je onda to u Ratovima zvijezda što tako dugo i gorljivo privlači tolike generacije obožavatelja? Očito, radi se o nečemu puno dubljem od same fantastike i akcije. Radi se o snazi mita koji može stvarati uvijek nove i začuđujuće oblike. Zato se s prvom epizodom zaista pojavila nova nada za oživotvorenje mita koji je pronašao svoju modernu formu, pristupačnu i današnjim ljudima. Splet okolnosti htio je da to ostvari do tada gotovo nepoznati redatelj George Lucas koji će kasnije pronaći svog stvarnog učitelja Yodu i prijateljsku podršku u Josephu Campbellu, velikom stručnjaku za mitologije.

Snovi su izuzetno važni; ništa se ne može napraviti, a da se najprije ne zamisli.
George Lucas

To je ono što je Goethe rekao u Faustu, a što je Lucas znao izraziti modernim jezikom: poruku kako nas tehnologija neće spasiti. Naša računala, naša oruđa, naši strojevi nisu dovoljni. Trebamo se oslanjati na našu intuiciju, naše istinsko biće…
Joseph Campbell

Nekoć davno u veoma dalekoj galaksiji… nešto je što svako­dnevno gledamo oko sebe. A mnoge poznate, sadržajno identične situacije, samo drugačijeg ruha izbrazdale su povijest našeg planeta. To isto često obilježava i naš vlastiti život – iskušenja na granici ili preko granica naših snaga, porazi i pobjede, bolne izdaje i neočekivana pomoć, zanemarivanja pouka i usvajanja učenja…

Svaki mit, pa tako i ovaj, ima u pozadini skrivene stvarne odgovore ispisane simboličkim jezikom, ukazujući na smjer prema nadilaženju prepreka. To ne ide bez odricanja i žrtvi, ne ide bez suradnje s učiteljima i prijateljima, bez naše spremnosti da puno puta krenemo u nepoznato suočavajući se s vlastitim slabostima.

Joseph Campbell

Joseph Campbell

Kroz likove i njihove motive, kroz zamršene zaplete i rasplete, kroz žive ideje koje izranjaju izražene ponekad kao simpatične dosjetke, a ponekad kao sažete mudre upute, razotkriva nam se čitav univerzum života u nama samima.

Vanjski prostor nalazi se iznutra u mjeri u kojoj se zakoni koji upravljaju njime nalaze u nama; nutarnji i vanjski prostor su jedno te isto.
Joseph Campbell

Sada, dok smo pod svježim dojmom posljednje, sedme epizode Ratova zvijezda – Sila se budi, osvrnut ćemo se samo na neke važne likove, situacije i simbole.

Luke Skywalker dobiva svjetlosni mačLuke Skywalker – Nebeski Šetač

U ovom središnjem liku prve trilogije (IV. – VI. epizode) prikazan je arhetipski put buđenja heroja, nove nade viteškog reda jedia, srca obrane od napada Imperija koji širi zlo i strah čitavom galaksijom. Zahvaljujući podukama vitezova Obi-Wan Kenobija i Yode, Luke postupno osvještava vlastite potencijale, ali i nedostatke. Dobiva mač jedia (simbol volje), uči surađivati sa svijetlom stranom Sile i shvaća kako će mnoge staze Puta Dobra morati proći sam. Neprestano ga iskušava tamna strana Sile koju pokreće njegovo nestrpljenje i nekontrolirani osjećaji. Zato ga stalno prate njegovi učitelji i pomažu mu kako bi se oboružao nutarnjim snagama i kako bi se konačno potvrdio kao pravi jedi.

Yoda podučava Skywalkera:
Mi smo svijetla bića, a ne sirova materija. Svjetlo zvijezda nalazi se u nama.

LeiaPrinceza Leia

Lukeova blizanka, njegov ženski komplement po snazi, neustrašivosti, domišljatosti, ali kao princeza ima drugu misiju. Odjevena u bijelo, simbolizira dušu koju treba osloboditi i čistoću svih dobrih bića za koje se vrijedi boriti.

Anakin, Darth Vader

Utjelovljuje proces popuštanja vlastitim slabostima, mržnji i sljepilu koji postupno izmiču kontroli i okreću se protiv nas samih. Anakin se već gotovo pridužio krugu jedia, vitezova svjetlosti i dobra, kada je počeo padati na iskušenjima zaveden tamnom stranom Sile, pokrenute njegovim potiskivanim strastima, strahovima i sumnjama. Tako postaje mračni Darth Vader. Međutim, čak i tada postoji nada, i onaj zadnji tračak dobra koji je u njemu preostao prepoznaje njegov sin Luke Skywalker. Zahvaljujući tome, ponovno se budi iskra zatomljene ljubavi između oca i sina. Za Vadera je tako bio moguć put iskupljenja ostvaren kroz suprotstavljanje strašnom Gospodaru Sitha, vrhovnom zlu, kako bi spasio sina, a sam se pri tome konačno žrtvuje i umire. Time ponovno ulazi u svjetlosni krug istinskih jedia.

Dagobah pećina

Pećina

Središnji događaj V. epizode svakako je Lukeov ulazak u pećinu, mjesto suočenja i početka stvarne transformacije. Kada Luke pita što će tamo naći, Yoda mu odgovara: “Samo ono što sam poneseš unutra.” Yoda mu savjetuje da ostavi mač i pobijedi strah, ali Luke ga ipak ne posluša i poklekne prestrašen susretom s Darthom Vaderom kojeg ubija. Šokiran shvaća da prepušten bijesu i sljepilu ubija i istinskog sebe. Premda ovo veliko iskušenje nije prošao, jer još nije bio iznutra dovoljno pripremljen, to iskustvo odredilo je čitav njegov kasniji put u kojem će se potvrditi kao pravi plemeniti ratnik…

Sila

Sila je energija koja struji kozmosom, zahvaljujući kojoj sve živi, raste i napreduje. Zato je potrebno surađivati s njom kako bi je koristili za ono što je dobro u nama i u svemu oko nas. U protivnom, upotrijebljena u sebične svrhe, postaje destruktivna snaga koja izopačava i uništava, usmjeravajući se konačno i protiv nas samih.

Obi-Wan KenobiSila je ono što jediu daje snagu, ona je energetsko polje stvoreno svime što živi. Okružuje nas, prodire u nas i održava jedinstvo galaksije.
Obi-Wan Kenobi

Dovesti sebe u harmoniju sa Silom, i tako imati svu njezinu zaštitu i moć, bio je ideal jedia. To je ovjekovječeno njihovim pozdravom – Neka je Sila s tobom! – koja je postala jednom od najčuvenijih filmskih rečenica…

YodaIz kodeksa jedia:

Ne postoji osjećaj,
postoji Mir.

Ne postoji neznanje,
postoji Spoznaja.

Ne postoji strast,
postoji Vedrina.

Ne postoji kaos,
postoji Harmonija.

Ne postoji smrt,
postoji Sila.

Autor: Nataša Žaja