AKTUALNO

LJETO – prilika za dušu

Nalazimo se na vratima ljeta koje je sinonim za godišnji odmor. No ne treba se odmoriti samo tijelo, već i duša. Zato je ljeto i prilika da se na miru ponovo zapitamo: tko sam, odakle dolazim, kamo idem? U zreloj jasnoći ljeta nalaze se odgovori koje nam tamna tišina zime ne dopušta nazrijeti.

FILOZOFIJA

SOKRATOVA ŽIVA FILOZOFIJA

Premda nas od Sokrata dijeli dvadeset i pet stoljeća, njegova misao je uvijek živa. Živio je pri kraju doba filozofa prirode i sofista, ali nakon njega više ništa nije bilo isto: čak se filozofe njegovog vremena naziva predsokratovcima. On je ustanovio filozofiju kao istinski model življenja.

FILOZOFIJA

NIKOLA KUZANSKI – O učenom neznanju

Nikola Kuzanski je izgradio revolucionarnu sliku svijeta. On govori o beskonačnosti univerzuma i mnoštvu svjetova, a u svom najvažnijem djelu, O učenom neznanju, bavi se čovjekovom mogućnosti spoznaje Boga.

RELIGIJE I KULTOVI

SVETI FRANJO ASIŠKI – uvijek veseli brat

O sv. Franji znamo više negoli o ijednom drugom srednjovjekovnom svecu. Kroz ideal siromaštva nastoji oživjeti izvorno Kristovo učenje, približiti čovjeka čovjeku, probuditi ljubav, samilost, snošljivost.

MITOLOGIJE

SLAVENSKA MITSKA PREDAJA

Od VII. do XII. stoljeća slavenski narodi postepeno preuzimaju kršćanstvo, ali stara vjerovanja ostaju prisutna u prigodnim svetkovinama: uz cvjetno proljeće, jarko ljeto i plodnu rujnu jesen.

HRVATSKA BAŠTINA

LIČKO KOLO – ples bez glazbe

Kolo je osnovni oblik hrvatske tradicijske plesne kulture. Ličko kolo se izvodi bez glazbene pratnje, a čvrsti i teški koraci plesača odražavaju nekadašnje teške uvjete života. Topotanje nogama te zveckanje djevojačkog nakita djeluju kao glazba, a svaki plesač kao da postaje glazbeni instrument tog nijemog orkestra.

ZANIMLJIVOSTI

PUTOVIMA KAVE

Ujutro, kad nam je teško izvući se iz tople postelje, ono što nas može lako izmamiti jest miris vruće kave. Odakle nam dolazi taj napitak? Tko je prvi otkrio njegova čarobna svojstva?

TRAGOM PROŠLOSTI

SVIJET STARIH GERMANA

Svijet starih Germana najiscrpnije je prikazao Tacit. Njegova Germanija je svojevrsna studija o tim ljutim neprijateljima Rima. Germani će kroz vlastito carstvo nastojati nastaviti rimsku tradiciju, sjedinjenu s novom, kršćanskom religijom i potaknut će formiranje europskog identiteta.

UMJETNOST

HVARSKO PUČKO KAZALIŠTE

Padom Rimskog Carstva prestaju djelovati sva antička kazališta, kazališna umjetnost pada u zaborav, izuzev nekih jednostavnijih oblika uprizorenja, i takvo stanje traje sve do kasnog XVI. stoljeća. Tada se među prvim javnim kazalištima otvara ono hvarsko, koje djeluje i danas.

TRAGOM PROŠLOSTI

NEZAKCIJ – grad kroz vjekove

Nedaleko od Pule nalaze se ostaci starog grada Nezakcija – glavnog središta ilirskog plemena Histra po kojemu je Istra i dobila naziv. Na ovom prostoru su se od davnina sastajali i križali mediteranski trgovački putovi.